MEĐUNARODNI KOMITET CRVENOG KRSTA: Za NESTALE, 100 stabala
Ilustracija, Foto: Pančevu treba

inicijativa

MEĐUNARODNI KOMITET CRVENOG KRSTA: Za NESTALE, 100 stabala

Više od 10.000 nestalo

Objavljeno:

Na inicijativu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MCKC) danas je na levoj obali Save u Beogradu zasađeno 100 stabala, u sećanje na nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, stabla su zasadili predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, Jelena Stijačić iz MKCK i predsednik koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić, u prisustvu nekoliko porodica nestalih.

Odalović je rekao da je ovim činom na simboličan način skrenuta pažnja na najtežu posledicu sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koja do danas traje.

"Nerasvetljena sudbina više od 10.000 lica je nešto što naša društva posebno opterećuje i rađa nova pitanja. Najmanje što možemo da učinimo, je da ne zaboravimo tu tragediju naroda i da nastavimo da tražimo nestale, da problem u celom regionu rešavamo na human i civilizacijski način", naveo je Odalović.

Tim problemom, kaže, moraju sve baviti svi zajedno, porodice čija je pomoć potrebna, kao što je njima potrebna pomoć nadležnih, jer ne mogu ostati da se bore same.

Odalović je istakao da porodice nestalih zaslužuju da budu pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih, da ih dostojno sahrane, da imaju grob, gde im mogu upaliti sveću.

foto: Pritnscreen

"Bez novih informacija nećemo mnogo postići. U Briselu je jasno dogovoreno da Priština otvori sve svoje arhive da izvršimo uvid, što ne znači na BiH i Hrvatska ne treba da otvore. Srbija je na tom polju otišla najdalje, iako nam se često spočitava da nismo dali dokumenta", rekao je Odalović.

On je naveo da svi u regionu treba da se ponašanju i postupaju na identičan način, da nema razloga za odlaganje, i da porodice nestalih imaju pravo da znaju istinu o njihovim najbližim, kao i ko je počinio zločin.

"Očekujemo da će Specijalizovano tužilaštvo koje vodi istrage i prva optužnica protiv jednog boja lica sa prostora Kosova i Metohije, dati rezultate, te da ćemo na taj način dobiti informacije o sudbinama nestalih", rekao je Odalović.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da je današnji dan za sve porodice nestalih na prostoru bivše Jugoslavije težak i bolan.

"Porodice nestalih nisu mogle da na dostojanstven način isprate svoje bližnje, a to ostaje kao jedna velika praznina za svakog ko je izgubio nekog svog", rekao je Mladenović i dodao da se svake godine na današnji dan apeluje na nadležne da rade na pronalaženju nestalih.

Jelena Stijačić iz MKCK pozvala je sve u regionu da rade na pronalaženju nestalih.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Duško Čelić kaže da je sadnja 100 stabala za nestale, ustvari, 100 apela međunarodnoj i domaćoj javnosti.

"Ovim pokazujemo da su nam sećanja i uspomene žive, ali i borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati", rekao je Čelić i dodao da će to udruženje nastojati da u Srbiji bude donet zakon o nestalim licima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.