KLADOVO: EU pomaže SRPSKI turizam sa 15 MILIONA evra
Foto: Printscreen/Youtube

potpisan memorandum

KLADOVO: EU pomaže SRPSKI turizam sa 15 MILIONA evra

Počinje rekonstrukcija tvrđave Fetislam

Objavljeno:

Predstavnici opštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) danas su potpisali Memorandum o razumevanju za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu čime je praktično na ovom onlajn događaju ozvaničen početak rekonstrukcije tvrđave.

U okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" biće rekonstruisan deo kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapiju, letnju pozornicu i priobalne kule u "Malom gradu", rečeno je tom prilikom.

Prilikom potpisivanja Memoranduma online su se obratili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i potpisnici Memoranduma- vođa tima EU zaTebe - za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ-a Aleksander Bec i gradonačelnik Kladova Saša Nikolić.

Sem Fabrici rekao je da je to deo projekta EU za tebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, projekat ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija, dodao je Fabrici.

Istakao je da današnje potpisivanje Memoranduma predstavlja nastavak investiranja EU u oblast turizma i zaštitu kulturnog i istorijskog nasleđa.

Dodao je da je imao prilike da se uveri da i mali gradovi u Srbiji imaju velike priče i veliki turistički potencijal.

Fabrici je naglasio i da se nada da će uskoro epidemiološka situacja biti bolja i da će moći da se poseti ovaj kraj Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić zahvalila je na predstavnicima EU i Nemačke organizacije GIZ na podršci u ovom projektu ali i drugim koji su veoma značajni za dalji razvoj turizma.

foto: Vlada Srbije

Ukazala je da je turizam najpogođeniji sektor usled pandemije i da će se od iduće godine krenuti sa planovima za oporavak i razvojnim programima.

- Za podizanje turističke ponude od suštinskog značaja je infrastruktra i za to su potrebna značajna sredstva - dodala je Matić.

Uverena sam da će obnova lokaliteta u Kladovu i okolni doprineti da ovaj deo Srbije bude među najposećenijim, navela je ministarka Matić.

Aleksander Bec, vođa tima #EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam i predstavnik GIZ-a ukazao je da Kladovo veoma lepo mesto i da tvrđava Fetislam predstavlja važan deo kulturnog i istorijskog nasleđa.

Ima potencijala da ovaj deo Srbije bude važno mesto za odmor, rekreaciju i uživanje kako za građane Srbije tako i zemalja u regionu, dodao je on.

Gradonačlenik Kladova Saša Nikolić zahvalio je EU i Giz-u na podrši u realizaciji projekta koji je veoma važan za jačanje turističkih potencijala ovog dela Srbije.

Nekadanje strateško vojno utvrđenje danas je jedan od simbola Kladova, a njegova obnova predstavlja važan korak ka razvoju turističke atraktivnosti ovog regiona, zaključili su učesnici online konferencije.

U okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" biće rekonstruisan deo kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapiju, letnju pozornicu i priobalne kule u "Malom gradu".

Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Feliks Romuliana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke Pimnice, kod Negotina.

Deo projekta #EUzaTebe usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.