MINISTAR PORUČUJE: KORONA zbližila PORODICE, povećan broj NOVOROĐENČADI
Nije sve tako crno, Foto: Printscreen/Youtube

lepe vesti

MINISTAR PORUČUJE: KORONA zbližila PORODICE, povećan broj NOVOROĐENČADI

Bejbi bum u Srbiji

Objavljeno:

Porodica je iz pandemije virusa korona izvukla određene benefite, izjavio je danas ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Dmitrović i naveo da je korona ponovo zbližila porodice koje su više vremena provodile zajedno, a kao pozitivna posledica toga povećan je i broj novorođene dece.

Na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji" povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Dmitrović je istakao da u Srbiji nije bilo potrebe za posebnim merama za zaštitu porodice i ugroženih grupa u odnosu na vreme pre korone, jer, kako kaže, to pitanje naša država tretira zadovoljavajuće.

"O ugroženosti ljudskih prava u Srbiji ne možemo da govorimo sa negativne pozicije, a to se održalo i tokom pandemije", rekao je Dmitrović.

Pozitivna posledica tokom pandemije je, dodaje on uz konstataciju da će neki reći da je to slučajnost, povećanje broja rođene dece.

Ističe da to povećanje nije zanemarljivo i kaže da je posledica zaštitnih mera vraćanje prodice u okvire u kojma je ona u tradicionalnom simislu poznata u Srbiji.

Zbog korone, navodi Dmitrović, ponovo imamo porodična druženja, vikend ručkove, večere, druženje dece i odraslih bez mobilnih telefona, kao i supružnike koji su više zajedno nego ranije...

foto: Profimedia

"I posledica toga je veći broj novorođenih", ističe ministar.

Primećeno je, dodaje on, i da nam je kovid period doneo snažniju empatiju i viši stepen suosećanja sa ljudima koji sami sebi ne mogu da pomognu ili pripadaju ugroženim grupama u društvu.

Kao pozitivnu posledicu korone, Dmitrović navodi i to da je ona svima promenila poglede na život i pokazala u kojoj meri možemo da budemo ranjivi.

"Pokazala nam je da smo zrno pšenice koje može da bude pomereno ili samleveno i da ne možemo ništa da uradimo", podvukao je Dmitrović.

Ono što je bilo najviše ugroženo tokom korone, kaže on, jeste kretanje i putovanje.

Ministar navodi da ono što nije bilo dobro tokom korone i što je, kako kaže, bilo iskorišćeno u sticanju određenih poena čak i u sferi politike, jesu protesti protiv epidemioloških mera.

"Kada su primenjene mere došlo je do jednog talasa protesta koji su čak završili na ulici. Govorili su da se tim merama ugrožavaju ljudska prava i da one nisu potrebne, a bilo je i teorija zavera da je to maltretiranje nemoćnih grupa", navodi Dmitrović.

Međutim, dodaje, za kratko vreme ispostavilo se da je to bio opravdan potez Vlade Srbije i navodi da oni koji su tada kritikovali te mere, sada traže da se ponovo uvedu tako strože mere u cilju suzbijanja širenja virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.