EVROPA NOSTRA OBJAVILA: Manastir Visoki Dečani je među NAJUGROŽENIJIM OBJEKTIMA
Kulturno nasleđe ugroženo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

strašno

EVROPA NOSTRA OBJAVILA: Manastir Visoki Dečani je među NAJUGROŽENIJIM OBJEKTIMA

Dečani se nalaze na listi najugroženijih

Objavljeno:

Evropa Nostra, organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom kulture i prirode, i Institut Evropske investicione banke, objavili su danas listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, medju kojima je i Manastir Dečani, sa odrednicom "Kosovo*".

Izbor najugroženijih je napravljen na osnovu istorijskog značaja i kulturne vrednosti, i urgentnosti njihove ugroženosti.

Listu 12 ugroženih lokaliteta je sastavio medjunarodni Savetodavni odbor u kojem su stručnjaci za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, projektno planiranje i finansije.

foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Te znamenitosti su u najužem krugu za Program "Sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu", koji će biti objavljen u martu, saopštila je Evropa Nostra u Srbiji.

Tim programom, pokrenutim 2013. godine, civilno društvo nastoji da sačuva ugroženo nasledje Evrope, za šta ne obezbedjuje direktno finansiranje, već stručnu i aktivističku podršku.

Prvi put od pokretanja tog programa, za lokalitete na listi "Sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope 2021" moći će da se traži do 10.000 evra od Instituta Evropske investicione banke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.