Šta će oni sad? Srbi oboleli od raka ostali bez leka!
Foto: Stock

nestašica citostatika

Šta će oni sad? Srbi oboleli od raka ostali bez leka!

Veliki broj pacijenata u Srbiji koji boluje od malignih bolesti ne može da započne ili nastavi hemoterapiju jer već mesec dana vlada nestašica citostatika "etoposida".
Objavljeno: 08:54h

Reč je o medikamentu koji usporava i sprečava rast tumora, a koristi se u terapiji karcinoma pluća, leukemije i testisa.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako prenosi Blic, bolnicama u Srbiji, u kojima se leče pacijenti od malingnih bolesti, javljeno je čak dva puta tokom ovog meseca da stiže citostatik, ali se to do sada nije obistinilo!

- Prvi put su nas obavestili da lek u zemlju stiže 8. pa 22. avgusta. Još ga nemamo, a veliki broj pacijenata je prinuđen da čeka na terapiju. Ovaj citostatik da je se kod tipova karcinoma koji su izlečivi, ali u tom slučaju hemoterapija mora da se prima redovno - kaže izvor iz jedne bolnice.

Klinički centar Srbije i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije jedine su bolnice koje ovaj citostatik imaju na rezervi do 1. septembra i to samo za one pacijente koji su već započeli terapiju ovim citostatikom. Za ove bolnice obezbeđene su određene količine, ali i zaliha.

foto: Dado Đilas

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je do nestašice navedenog citostatika došlo zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta proizvođača leka izraelske farmaceutske kuće "Teva".

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.