SRBIJO BUDI PONOSNA NA OVE HEROJE IZ VELIKE PLANE: Juče je samo jedan lekar pregledao čak 84 pacijenata
U proseku dnevno pregledaju više od 45 pacijenata, Foto: EPA/ ALEJANDRO GARCIA, Ilustracija

lečenje ne trpi odlaganje

SRBIJO BUDI PONOSNA NA OVE HEROJE IZ VELIKE PLANE: Juče je samo jedan lekar pregledao čak 84 pacijenata

Kad radimo do 20 obično poslednjeg pacijenta pregledamo oko 21.30 pa i kasnije

Objavljeno:

Lekari u Velikoj Plani koji su angažovani u kovid ambulanti Doma zdravlja "Milan Đorđević" u proseku dnevno pregledaju više od 45 pacijenata a bilo je dana kad su pojedini doktori pregledali i po 70-80 pacijenata.

U ponedeljak smo imali više od 200 pregleda i 60 pozitivnih. U poslednje vreme u proseku obavljamo oko 150 pregleda a broj zaraženih se menja. Jedno vreme se bila ustalila brojka od 25-30 obolelih, sada je to između 40 i 60 dnevno – kaže dr Marko Marinković.

Direktor Doma zdravlja Slađana Janković ističe da su u kovid ambulanti angažovane četiri ekipe, koju čine po jedan lekar i medicinska sestra. Od toga su tri ekipe stalno na raspolaganju pacijentima, dok jedna odmara. Radni dan jedne ekipe traje 12 časova, od osam ujutro do osam uveče. Sledećeg dana su slobodni, a trećeg dana rade od 10 prepodne do 22 sata. I tako u krug.

- Uvek ostajemo duže. Kad radimo do 20 obično poslednjeg pacijenta pregledamo oko 21.30 pa i kasnije. Sve su ovo naše komšije, poznanici i nama je nezgodno, posebno kad ih vidimo umorne i zabrinute, reći im da dođu sutra. Posebno što ima slučajeva gde se bolest razvija brzo i početak lečenja ne trpi nikakvo odlaganje – kaže medicinska sestra Bojana Milošević.

Kad sam u utorak uveče, u 20 sati, posetio ambulantu na pregled je čekalo još 25 pacijenata a doktor Marinković je pregledao svog 79 pacijenta. On u kovid ambulanti radi od njenog osnivanja, po internoj evidenciji koju vodi pregledao je 2.700 pacijenata ali je uspeo da izbegne zarazu.

- Kod kuće gledam da se hranim zdravo, posebno voćem koje je bogato vitaminima C i E. Veštački napravljene vitamine ne koristim. Ovde ne skidam masku i rukavice, često perem ruke i nastojim da budem dobro raspoložen. Umor i povremeno neraspoloženje teram mišlju da radim human posao i pomažem ljudima u nevolji – objašnjava ovaj mladi lekar.

Njegov kolega i saborac od početka rada kovid ambulante Darko Stamenković nije te sreće, oboleo je pre dva dana. Ukupno, među zaposlenima u Domu zdravlja do sad je zaraženo njih dvadesetoro. Svaki deseti zaposleni.

- Zanimljivo je da je više obolelih u računovodstvu, gde je virus povrđen kod četiri radnika nego u labaratoriji, u kojoj je troje obolelih. Očigledno, epidemija se zahuktava, slučajevi teških upala pluća su sve učestaliji, tek nas očekuju iskušenja. Od sutra ću u kovid ambulantu rasporediti još jednog lekara – kaže dr Janković.

Insistira da navedemo imena i ostalih "ratnika, sa prve linije fronta borbe protiv korone, jer ovo jeste rat".

Lekari Lidija Milovanović, Violeta Milisavljević, Ivana Gavrilović i Ivana Milošević. Medicinske sestre Ivana Antić, Sandra Ćirković, Marina Bojović, Irena Bogdanović i Suzana Mitić. Laborant Aleksandar Ibrahimović sa svojim koleginicama.

- Veliku zahvalnost za napor koji ulažu i pomoć koju mi pružaju dugujem načelniku opšte medicine Slađani Jeftić i ostalim lekarima, ali i radnicima na rentgenu, tehničarima, spremačicama. Svi oni mesecima rade i žive u vanrednom stanju i vrlo malo vremena imaju za porodicu i privatni život.

Sandra Ćirković, kao i ostale medicinske sestre, ima beskrajno strpljenje prema pacijentima. A to u situaciji kad ljudi na pregled čekaju po više sati, u atmosferi nabijenoj neizvesnošću, strahom i nervozom, nije lako. Kaže da malo misli o riziku kojem je izložena jer od posla ne stigne da "digne glavu" a kamoli da strahuje da li će se razboleti.

- Moje je da se, koliko mogu, pridržavam mera a sve ostalo je u božijim rukama.

Direktor planjanske ustanove kaže da je od pre nekoliko dana rad kovid ambulante podignut na jedan viši organizacioni nivo, što olakšava medicinskom osoblju ali i pacijentima.

- Interno odelenje i ginekologiju smo prebacili u glavnu zgradu, pa je sad manja zgrada, takozvana crvena zona, u celini u funkciji lečenja od korone. Tu vršimo sve što je potrebno, od pregleda lekara, uzimanja briseva, labaratorijskih analiza i snimanja rentgenom.

Ubrzali smo preglede a na drugoj strani zaštitili naše radnike i pacijente u glavnom delu zgrade, zelenoj zoni.

Šef voznog parka Zoran Dončić od marta do danas samo dva dana nije putovao do Požarevca, noseći briseve u tamošnji Zavod za zaštitu zdravlja.

- Ne žalim se, ima kolega kojima je teže.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbija Danas / Dušan Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.