NEDOPUSTIVO JE DA PANDEMIJA UTIČE NA LJUDSKA PRAVA: Poverenica za zaštitu ravnopravnosti o VELIKOM PROBLEMU!
Poverenica o važnom problemu, Foto: Emilija Jovanović

VAŽNO

NEDOPUSTIVO JE DA PANDEMIJA UTIČE NA LJUDSKA PRAVA: Poverenica za zaštitu ravnopravnosti o VELIKOM PROBLEMU!

Poverenica je naglasila da smo i kao pojedinci i kao društvo suočeni sa globalnim pozivom na buđenje da objedinimo snage i stvorimo novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je danas da je nedopustivo da pandemija utiče na poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava.

"Ne sme se dozvoliti da senka pandemije padne na poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava, ni u ovom ni u bilo kom vremenu", poručila je poverenica u susret Međunarodnom danu ljudskih prava u Zaječaru, gde je razgovarala sa predstavnicima civilnog društva.

Poverenica je naglasila da smo i kao pojedinci i kao društvo suočeni sa globalnim pozivom na buđenje da objedinimo snage i stvorimo novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbednijeg sveta, u kojem niko neće biti ostavljen po strani.

Dodala je da bez obzira na težinu situacije u sadašnjem trenutku, imamo iskustva sa teškim vremenima i imamo i sada priliku da pokažemo privrženost univerzalnim principima ravnopravnosti ali i pojedinačnu nameru da pokažemo više razumevanja, tolerancije i solidarnosti.

Ona je u Zaječaru razgovarala sa predstavnicima organizacija Društvo Roma-Zaječar i Timočki omladinski centar, u okviru tradicionalnih poseta nekoj opštini ili gradu, kako bi simbolično bilo pokazano da su svi građani i građanke ravnopravni i da su instituciji jednako važni.

Tokom sastanaka sa predstavnicima Društva Roma poverenica je istakla da su se Romi i Romkinje suočavali i pre pandemije sa velikim poteškoćama a da je još teže postalo tokom pandemije.

Dodala je da je većini dece romske nacionalnosti tokom pandemije, usled nedostatka uslova, onemogućeno praćenje nastave na daljinu zbog čega je institucija poverenika tokom vanrednog stanja podnela nekoliko preporuka mera.

Ukazala je i na negativan uticaj diskriminacije na drušvo, ocenila da je diskriminacija pretnja demokratiji a predstavnike udruženja pozvala je da ohrabre ljude iz svoje okoline da prijave diskriminaciju.

U Timočkom omladinskom centru poverenica je učestvovala i na Webinaru ''Smanjenje nejednakosti u društvu u kontekstu smanjenja diskriminacije po svim osnovama'' gde je govorila o Ciljevima održivog razvoja UN.

Istakla je da samo zajednički rad svih aktera, uključujući i privatni sektor, vodi ka ostvarivanju ciljeva, jer smo se mi kao država obavezali na poštovanje univerzalnog principa da ni jedan čovek ne sme biti zaboravljen i stavljen iza i izvan opšteg napretka, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.