VELIKANIMA U ČAST: U ovom parku stabla imaju Bata Stojković, Glogovac, Manda, Milena Dravić, Dragan Nikolić...
Park je poznat pod imenima Park poznatih, Glumački ili Park glumaca, Foto: Printscreen, Aleksandar Jovanović Cile, Dragana Udovičić, Beta

VRNJAČKA BANJA - ODRŽIVI TURIZAM

VELIKANIMA U ČAST: U ovom parku stabla imaju Bata Stojković, Glogovac, Manda, Milena Dravić, Dragan Nikolić...

Jedanaest stabala posađeno je za naše istaknute glumce i jednu glumicu...

Objavljeno:

Zahvaljujući udruženju „Danilo Bata Stojković“, mnogi srpski glumci koji više nisu među nama, dobili su u centru Vrnjačke Banje park u kojem različita stabla čuvaju uspomenu na glumačke doajene koje je publika obožavala.

Zovu ga raznim imenima: Park poznatih, Glumački ili Park glumaca, ali jedno je sigurno: ovaj park nedaleko od Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji će tek, kako stabla zasađena u čast srpskih glumaca budu rasla, sve više biti prava i prelepa uspomena na srpske glumce kojih više nema, ali su u kraljici srpskog turizma, ali pre svega u domaćoj kinematografiji ostavili neizbrisiv trag.

foto: Printscreen

Svaki glumac dobijao je, posthumno, svoje stablo na ovom mestu. Najpre je, na rođendan Danila Bate Stojkovića, velikana srpskog glumišta 11. avgusta 2015. godine u ovom parku zasađen Batin hrast. Kako stoji na ploči, „ovo drvo zasadili su Batini prijatelji u znak sećanjana velikog srpskog glumca i prijatelja Vrnjačke Banje“. U potpisu, glumci: Mira Banjac, Dragan Nikolić, Milorad Madić Manda, Milan Caci Mihailović... Sa ovog spiska – uspomenu na preostale čuvaju još Milan Caci Mihailović i Mira Banjac, koja je poručila da će sama odabrati svoje drvo kada za to dođe vreme.

foto: Printscreen

Godinu dana kasnije, glumci Bogdan Diklić i Dragana Varagić su uz pomoć prijatelja iz Udruženja građana „Danilo Bata Stojković“ posadili nova stabla i postavili table sa posvetom, pa su pored Bate, u „Parku poznatih“ već 2016. godine zasađeni: Mandino drvo, Marinkov javor, Draganov Platan, Batin crvenolini javor i Perin Likvidambar, za naše proslavljene glumce Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Petra Kralja.

Do 11. avgusta prošle godine, svoje stablo u Parku glumaca u Vrnjačkoj Banji dobili su i Nebojša Glogovac, u čiju čast je zasađeno drvo kestena, Milena Dravić na koju će posetioce Vrnjačke Banje podsećati drvo crvenog kestena, Marko Nikolić, u čiju čast je zasađena japanska crvena šljiva, Ljubiša Samrdžić, na kojeg će sećati stablo jasena i stariji srpski glumac Voja Mirić na kojeg će sećati drvo graba.

1 / 6 Foto: Printscreen

Kada sledeći put posetite Vrnjačku Banju zaviriite i u ovaj parkić u neposrednoj blizini Crkve živonosnog istočnika Presvete Bogorodice, hotel „Fontana“, Mosta ljubavi i nezaibilazne „Švajcarije“. Što se sadnje novih stabala tiče, neka ove i narednih godina ne bude razloga za sadnju novih sadnica.

foto: Printscreen

Neka, za sada, raste ovih 11 sadnica koje, možda, s razlogom podsećaju da „ponekad ne znamo pravu vrednost nekih trenutaka, sve dok oni ne postanu uspomene“.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Vrnjačka Banja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.