ŠTA MISLITE, DA LI SE OSTVARILO? Evo kako je NIKOLA TESLA zamišljao 21. vek!
Genijalni Tesla, Foto: Espreso.co.rs

Predviđanja jednog od najvećih izumitelja svih vremena

ŠTA MISLITE, DA LI SE OSTVARILO? Evo kako je NIKOLA TESLA zamišljao 21. vek!

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kojem će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi

Objavljeno:

Iako je iza sebe ostavio ogroman broj izuma, Tesla je često promišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu "Governor Clinton" u Njujorku često posećivali novinari s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. veku.

Nauka prioritet

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kojem će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njegovom mišljenju, u ovom stoleću taj prioritet će se promeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a jednako tako će i otkrića novih naučnih istina postati važnija od sukoba diplomata.

Ishrana i zdravlje

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvatale kao vesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a s naslovnica će vrištati slavna otkrića.

Roboti

Krajem 19. veka počeo je da radi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim predviđanjima govorio je da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. stoleću zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

Zaštita okoline

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA), koju ćemo videti kroz stotinak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i telesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. američkom predsedniku trebalo da bude puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu). Govorio je tada kako će deci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Snabdevanje vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli - samo će ludaci piti nesterilizovanu vodu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.