Ana je VOJNI PILOT na aerodromu MORAVA: Ona je prva žena za komandama lovca bombardera u Srbiji (FOTO)
Ana Perišić, Foto: Printscreen/RTS

JEDNA OD 10 ŽENA OFICIRA

Ana je VOJNI PILOT na aerodromu MORAVA: Ona je prva žena za komandama lovca bombardera u Srbiji (FOTO)

Ana je u 241. lovačko-bombaredrskoj eskadrili punih sedam godina

Objavljeno:

Prva generacija žena na Vojnoj akademiji dala je i prvog pilota za komandama jednog lovca bombardera. To je Ana Perišić, po činu kapetan u 98. Vazduhoplovnoj brigadi na aerodromu Morava kod Kraljeva. Ispitni let na avionu “orao”, bio je krajem novembra, da bi naklon toga Ana prešla na redovne zadatke i obaveze u svojoj eskadrili.

Ana je u 241. lovačko-bombaredrskoj eskadrili punih sedam godina. Toliko dugo je trajala njena obuka na školskim borbenim avionima a nakon toga i za komandama jurišnog lovca tipa Orao.

“U 98. vazduhoplovnu brigadu došla sam 2013. Letela sam na avionu ‘Super galeb G 4’. Ove godine me je očekivala preobuka na ovom tipu. Ona ide po određenom planu i programu”, kaže kapetan Ana Perišić.

Još mnogo ispita i sati leta očekuju Anu u njenoj karijeri pilota u našoj ratnoj avijaciji. Do sada ih je sve položila sa najvišim ocenama. Počev od prijemnih ispita i provere psihofizičkih sposobnosti na Vojnoj Akademiji koju je upisala 2007. godine u prvoj generaciji žena pa do ovih dana.

“Odmah po konkurisanju se vi opredelite koji ćete smer da upišete. Ja sam želela da to bude avijacija. Nisam pre toga imala susreta sa avionima, osim nekih putničkih letova. Odlučila sam se da probam. Delovalo mi je kao jedan dobar izazov kada sam u selekciji bila na tom letenju. Ja sam se zaljubila u letenje. Svidelo mi se to i rešila sam da mi to bude životni poziv”, priča Ana.

Mnoge obaveze i zadaci su sada pred Anom. Ta 241. eskadrila je jedinica sa dugom i bogatom tradicijom u našem ratnom vazduhoplovstvu. Mnogi od njenih pilota su ispisali najsvetlije stranice u savremenoj istoriji, koju su obeležili i ratni sukobi na ovim prostorima.

Ana ima puno obaveza i u porodici kao supruga takođe jednog oficira Vojske Srbije i majka dvoje dece. Biti vojni pilot je izuzetna čast ali zahteva i mnogo truda, znanja i volje da se to postigne tvrdi Ana.

“Svako ko voli vazduhoplovstvo i avijaciju treba da proba. Ako želi da bude pilot da proba da upiše akademiju i da vidi da li je to za njega ili ne”, kaže Ana.

Ana je jedna od 10 žena oficira u vazduhoplovnoj brigadi na aerodromu Morava. Sve su na vrlo odgovornim mestima u jedinici. Stoje rame uz rame u stroju sa ostalim vazduhoplovcima i ponosne su što pripadaju letačkim jedinicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.