TVORAC REMEK DELA "KOSOVKA DEVOJKA" RODIO SE NA DANAŠNJI DAN: Jedan od NAJVEĆIH SRPSKIH SLIKARA ŽIVEO JE SKORO VEK!
Uroš Predić postavka, Foto: Damir D, Damir Dervišagić

najstariji srpski slikar

TVORAC REMEK DELA "KOSOVKA DEVOJKA" RODIO SE NA DANAŠNJI DAN: Jedan od NAJVEĆIH SRPSKIH SLIKARA ŽIVEO JE SKORO VEK!

Uroš Predić je bio jedan od najvećih srpskih slikara akademskog realizma

Objavljeno:

Rođen je u Orlovatu 7. decembra 1857. godine u svešteničkoj porodici. Pohađao konzervativnu Umetničku akademiju u Beču u klasi profesora Gripenkerla, istaknutog bečkog slikara, koji je imao veliki uticaj na njega.

Svoju prvu izložbu imao je 1988. godine i iza sebe ostavio preko 1600 dela. Jedan je od osnivača prvog umetničkog društva u Srbiji "Lada" koje je osnovano 1904. godine i bio je neprekidno član ovog društva kao i njegov dugogodišnji predsednik.

Predić je i poznat i po delima inspirisanim crkvenom tematikom. Zahvaljujući pozivu pančevačkog prote Vase Živkovića, 1882. godine naslikao je raspeće, za potrebe crkve u Pančevu. Uroš Predić je oslikao ikonostas bečejske pravoslavne crkve i ikonostas u kapeli bečejskog veleposednika Bogdana Dunđerskog.

Koliko je poznato, Uroš Predić je za života naslikao samo jedan ženski akt. Slika je nastala inspirisana neobičnim događajem koji se odigrao jedne večeri tokom ratne 1914. godine, kada je na vrata umetnikovog beogradskog ateljea zakucala nepoznata mlada žena, koja je iz zavičaja došla u grad da potraži utočište od ratnih nedaća i stradanja. Predić je primio u svoj atelje i upravo ga je ona inspirisala da naslika delo „Žena sa zelenim velom”. Uz nekoliko njemu najdražih slika, i ova mu je do kraja života krasila atelje.

Umetnikovo remek delo "Kosovka devojka" je nastala tokom Prvog svetskog rata, završeno je 1919. godine i prikazuje posledice nakon Kosovske bitke. Ovo je ujedno i najčešće reprodukovano Predićevo delo. Remek delo nastalo po skici iz 1914. od umetnika su naručile članice Kola srpskih sestara. Devojka koja palog junaka viteza Pavla Orlovića krepi vodom, simbol je humanosti, nade ali i stradanja.

1 / 1 Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Slika je u vlasništvu Muzeja grada Beograda od 1940. i zahteva posebne uslove kada se iznosi iz muzejskog depoa dok je domaća javnost imala priliku da joj se divi u oktobru ove godine kada je bila izložena u Konaku kneginje Ljubice.

Uroš Predić je više od pola veka živeo u Svetogorskoj uluci u Beogradu. Umro je u svojoj 96. godini kao najstariji srpski slikar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.