ALARMANTNO JE! Zalihe krvi su nam na minimumu, NEDOSTAJU SVE KRVNE GRUPE
Foto: Filip Plavčić

POMAGAJTE!

ALARMANTNO JE! Zalihe krvi su nam na minimumu, NEDOSTAJU SVE KRVNE GRUPE

U celoj Srbiji prikupljeno je 250 jedinica krvi dnevno što je četvrtina uobičajenih količina krve koje se prikupljaju

Objavljeno:

Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije pozvali su danas građane da daju krv uz napomenu da su zalihe na minimumu i da nedostaju rezerve za sve krvne grupe.

U Institutu napominju da imaju zalihe za samo pet dana i da je prošla nedelja bila najteža od početka pandemije kovida-19 jer je nekoliko dana zaredom bilo manje od 100 davalaca krvi.

- U celoj Srbiji prikupljeno je 250 jedinica krvi dnevno što je četvrtina uobičajenih količina krve koje se prikupljaju. Najveći krivac za to je korona koja je ušla u porodice, firme... Upućeni smo na građane, koji su zdravi i koji nisu imali kontakte sa zaraženima - rekla je za TV Pink Gordana Antuljeskov iz Instituta.

Podsetila je da se krv može dati u Intstitutu za transfuziju krvi Srbije svakog radnog dana od 7 do 19 časova, a u Urgentnom centru od 10 do 15 časova.

Antuljeskov je pozvala i one koju su preležali korona virus da doniraju krvnu plazmu za lečenje antitelima obolelih od kovida 19 navodeći da je povećana tražnja za krvnom plazmom od strane kliničara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.