TEŠKA TRAGEDIJA: Umro Nikola Stojić
Poznati profesor, dobitnik brojnih priznanja, Foto: Printscreen/Youtube

TUGA

TEŠKA TRAGEDIJA: Umro Nikola Stojić

Podaci o vremenu sahrane biće naknadno objavljeni

Objavljeno: 18:58h

Jedan od osnivača najveće trubačke manifestacije na svetu – Dragačevskog sabora trubača u Guči – Nikola Nika Stojić umro je u petak ujutru u 90. godini života. Ovaj čuveni Dragačevac bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim života Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su u Udruženju Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 04. februara 1930. Godine, Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku. Studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1960. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

Čuveni Nika bio je autor više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona..., a pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

Bio je oženjen Stanislavom (rođ. Panajotović), profesorom biologije, sa kojom ima ćerku Radu.

Podaci o vremenu sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija Niki Nikoli Stojiću biće obavljena čim epidemiološka situacija to bude dozvolila.

Bonus video:

(Esoreso.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.