ANTIGENSKI ILI PCR TEST? Direktorka Batuta dala odgovor, EVO GDE SE NAJVIŠE GREŠI!
Dr Verica Jovanović, Foto: Printskrin

VAŽNO

ANTIGENSKI ILI PCR TEST? Direktorka Batuta dala odgovor, EVO GDE SE NAJVIŠE GREŠI!

Primenjuje se protokol koji su utvrdili Evropski centar za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija

Objavljeno:

Jasno je da u poslednje vreme korona pravi haos u Srbiji i da je epidemiološka situacija na pragu katastrofalne, mada neki od doktora već ističu da je upravo toliko loše. Uz sve više testiranja koja sprovodimo iz dana u dan, pa i sve većeg broja zaraženih korona virusom, postavlja se pitanje kada osobe koje imaju simptome kovida-19 treba da se testiraju i koji je test najbolji?

Odgovore na ta pitanja dala je direktorka "Batuta", dr Verica Jovanović.

Ona napominje da je protekom vremena i razvojem epidemije došlo i do razvoja brzih testova koji se koriste u dijagnostikovanju kovida-19.

- To su antigenski testovi i njih treba uraditi dva do pet dana od pojave simptoma. Ukoliko osoba ima temperaturu, blago kašlje i to traje 2-5 dana treba da uradi test. To može da uradi i u domovima zdravlja, rezultati su gotovi za pola sata i tada nije potrebno dodatno PCR testiranje. U slučaju da je test negativan, a osoba ima simptome, kašlje, ima temperaturu, u tim slučajevima treba ponoviti PCR testiranje - napominje dr Jovanović.

Kakav je protokol kada je neko pobedio koronu, bio na lečenju ili kućnom ili bolničkom, prošao izolaciju? Da li ta osoba treba ponovo da se testira?

- Ne, retestiranje za osobe koje su završile lečenje u bilo kojim uslovima, bolničkim ili kućnim, nije potrebno. Radi se o primeni protokola koji su utvrdili Evropski centar za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija. Mi smo primenili ovaj princip rada već krajem avgusta. Znači testiranje posle 14 dana od uspostavljene dijagnoze, zaključkom lekara koji treba da završi bolovanje nije potrebno jer je praktično završena i infektivnost pacijenta koji je tada bio kovid pozitivan - ističe doktorka Verica Jovanović i dodaje da je bitno pratiti simptome i stanje i obratiti se lekaru ukoliko neko u njihovom okruženju ima virus.

Do pojave simptoma neophodno je strogo se pridržavati preporučenih mera, držati distancu, nositi masku i redovno održavati higijenu ruku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.