MIŠA VACIĆ ZA ESPRESO REKAO ŠTA MISLI O NAJAVI ZAKONA O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: Ispljuvao Čomićku, pominje USTAV
Miša Vacić, Foto: Nebojša Mandić

REKAO JE SVOJE

MIŠA VACIĆ ZA ESPRESO REKAO ŠTA MISLI O NAJAVI ZAKONA O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: Ispljuvao Čomićku, pominje USTAV

U toku je formiranje radne grupe, koja će stručno pristupiti ovoj tematici, kako bi se zakoni našli u skupštinskoj proceduri pre ploleća sledeće godine

Objavljeno: 09:41h
  • 5

Predsednik Srpske desnice, Miša Vacić odlučio je da iznese svoje mišljenje o predloženom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i istopolnom partnerstvu.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić najavila je da će do kraja godine biti pripremljeni ovi zakoni, kao i da će tokom decembra biti otvoren dijalog. U toku je formiranje radne grupe, koja će stručno pristupiti ovoj tematici, kako bi se zakoni našli u skupštinskoj proceduri pre ploleća sledeće godine.

Miša Vacić sa druge strane u ime partije Srpska desnica podržava porodične vrednosti, te odbacuje mogućnost usvajanja ovih zakona.

- Taj zakon nije u skladu sa ustavom, a činjenica je da Gordana Čomić do kraja sledeće godine neće biti ministar, tako da nema legitimitet. U Ustavu piše da je brak zajednica između muškarca i žene, tako da bi taj zakon zahtevao promenu Ustava. Da bi promenio Ustav moraš da imaš dve trećine glasova i većinu na referendumu, na kome ovaj zakon sigurno neće proći. Zato poručujem Gordani, kao nekome ko nije imao ni 1 odsto na izborima da pročita Ustav i da to što ona namerava nije u skladu sa njim - odlučan je Miša Vacić.

U Ustavu Republike Srbije, u članu 62.st. 2. i 3. kaže se: "Brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom.

Zaključenje, trajanje i raskid braka počivaju na ravnopravnosti muškarca i žene."

Podsećanja radi, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je juče da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu. Ona je rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

"To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustanovom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava", kaže Čomić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media