OD VIKENDA NAS OČEKUJE POLICIJSKI ČAS? Krizni štab zaseda, najteža mera na stolu EVO ŠTA NAS ČEKA!
Glavne teme na sednici kriznog štaba, Foto: Emilija Jovanović

MOGUĆE ZATVARANJE

OD VIKENDA NAS OČEKUJE POLICIJSKI ČAS? Krizni štab zaseda, najteža mera na stolu EVO ŠTA NAS ČEKA!

Čeka nas jedna od najtežih sedmica, vezano za broj zaraženih i umrlih od koronavirusa

Objavljeno:

Članovi kriznog štaba juče su doneli odluku da se pred predstojeće praznike mora uvesti obavezan PCR test za državljane naše zemlje koji budu dolazili iz inostranstva.

Takođe, predviđena je i mera karantina za sve iz dijaspore koji budu dolazili u Srbiju. Ove mere, kako je zaključeno, moraju biti usaglašene sa važećim pravnim aktima.

Čeka nas jedna od najtežih sedmica, vezano za broj zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Jedna od glavnih tema na sednici kriznog štaba bila je režim ulaska u zemlju naših građana koji žive u inostranstvu. Uz to, stanje u školama i vrtićima, ali i mogućnost da već naredni vikend Srbija dočeka zaključana ukoliko brojke zaraženih i umrlih nastave da rastu ovakvom brzinom.

foto: Aleksandra Čolić

TEŠKA DILEMA

Pred lekarima i predstavnicima Vlade s premijerkom Anom Brnabić na čelu koja predsedava štabom našlo se pet tema.

Koja je prva, najavio je praktično u Kruševcu, gde je posetio radove na novoj KOVID bolnici, predsednik Aleksandar Vučić:

- Predstoji nam jedna od najtežih sedmica. Podsećam da se krizni štab sastaje. Ako zatvorimo sve, ne znam od čega ćemo bilo šta da platimo - poručio je Vučić, ali potom na kraju obraćanja dodao:

- Ukoliko budemo morali da zatvaramo, a očigledno se bližimo tome, pronaći ćemo način kako da ugostiteljstvu i turizmu pomognemo. Da li kroz plaćanje još jednog minimalca ili već nekako, videćemo, iako to nije lako. Kada kažemo da nemamo više ništa, uvek smo mi malo uštedeli za crne dane.

Vučić je rekao i da će nadležni poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke štaba, ali je članove tog tela zamolio za razumevanje jer, kaže, država mora da plati i bolnice i plate i penzije, koje želi da povećava.

Što se tiče korone još ima dovoljno bolničkih kapaciteta za sve KOVID pacijente, ali ako se nastavi zaražavanje ovim tempom, možemo doći u situaciju da ih ne bude dovoljno, upozorava direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

IMA KAPACITETA

On je naveo da se pacijenti preraspoređuju u bolnice u Srbiji prema težini kliničke slike, mogućnostima transporta i raspoloživim kapacitetima.

- Kapaciteta ima dovoljno, ali nisu neiscrpni. Ako se nastavi ovaj trend zaražavanja, možemo doći u situacija da ih ne bude dovoljno - rekao je Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima KOVID bolnica.

On je apelovao na građane da poštuju mere - da smanje kontakte, nose maske i održavaju distancu.

Stevanović je podsetio da je na lokalnim samoupravama da prate situaciju i prave procenu u svojim sredinama, te da mogu tražiti uvođenje novih mera, koje nisu na snazi na republičkom nivou.

- Mi, zdravstveni radnici, ne možemo da naređujemo nove mere. Mere koje su uvedene, i pored toga što se ne sprovode idealno, daju određene rezultate. Dok se svi zajedno ne uključimo u ovu priču, imaćemo problem - zaključio je Stevanović.

Pozitivno 40% testiranih

- zaraženo 6.224

- (45 više nego dan ranije)

- testirano 17.093

- (1.585 više nego dan ranije)

- umrlo 55

- ukupno umrlo 1.604

- na respiratoru 253

- (jedan više nego dan ranije)

- hospitalizovano 7.338

- (82 više nego dan ranije)

- za 24 časa

Manji broj polazaka u prevozu

foto: Profimedia

U Beogradu je od sinoć smanjen broj polazaka na 74 gradske linije u periodu od 18.30 do 20 sati, dok će od danas broj polazaka biti redukovan i na 11 linija prigradskog i lokalnog prevoza, i to posle 20 sati. To je odlučeno na osnovu snimanja popunjenosti vozila gradskog prevoza, navodi se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

Kako se navodi, snimanje gradskih linija javnog prevoza na teritoriji Beograda vršeno je 26. i 27. novembra na 15 lokacija u gradu u periodu od 18 do 21 sat, a paralelno sa time i analiza podataka popunjenosti vozila u periodu od 23. do 27. novembra.

Snimanjem je obuhvaćeno ukupno 119 linija javnog gradskog prevoza putnika.

Analizom snimljenih podataka ustanovljeno je da u periodu od 18 do 18.30 sati procenat popunjenosti vozila javnog gradskog prevoza iznosi od 40 do 50 odsto, a da nakon tog perioda značajno opada.

U Rumuniji čak 138 mrtvih

Crna Gora: Za 24 sata od 1.360 uzoraka testiranih na koronavirus registrovano 427 novopozitivnih. Prijavljeno je još šest smrtnih ishoda

U Rumuniji 3.826 novozaraženih, 138 preminulih

Rumunija: Potvrđeno 3.826 novih slučajeva, a preminulo 138 osoba

BiH: U poslednja 24 sata prijavljeno je 59 smrtnih slučajeva i 518 novozaraženih osoba

Slovenija: Obolelo 428 ljudi, preminuo 51 pacijent

Hrvatska: U poslednja 24 sata preminule 74 osobe, uz 1.830 novozaraženih

Mađarska: Čak 5.595 novozaraženih, još 151 osoba umrla

Bugarska: U poslednja 24 sata zabeleženo 796 novih slučajeva, preminulo je 65 osoba

S. Makedonija: Preminula 32 pacijenta, 820 novih slučajeva

Ruska vakcina sasvim OK

foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

Ruska vakcina protiv KOVID-19 sputnjik-V ne sadrži komponente koje se koriste za mikročipovanje ljudi, izjavio je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju univerziteta "Sečenov" Vadim Tarasov.

Prema njegovim rečima, tehnologija uvođenja čipova kroz vakcinu trenutno ne postoji.

- Naravno, nije bilo nikakvog čipovanja, ništa slično nije rađeno - naveo je on i dodao da je to u osnovi nemoguće jer kao deo stvaranja vakcine trenutno ništa tako slično ne postoji - rekao je Tarasov i dodao:

- Vakcina nije ništa više nego vakcina koja je napravljena na poznatoj platformi iz poznatih elemenata koja ne mogu da vrše čipovanje ili da započnu bilo kakve zavereničke radnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srpski Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.