KAKO ĆE SE OCENJIVATI OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI ZA VREME ONLAJN NASTAVE? Ovo je detaljno uputstvo MINISTARSTVA!
Proverite, Foto: Profimedia

PROVERITE

KAKO ĆE SE OCENJIVATI OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI ZA VREME ONLAJN NASTAVE? Ovo je detaljno uputstvo MINISTARSTVA!

Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta,

Objavljeno:

Manji broj ocena potrebnih za zaključivanje,mogućnost da đaci ostanu neocenjeni na polugodištu ako su bili bolesni kao i ocenjivanje na daljinu osnovni su zaključci novog Pravilnika koje je Ministarstvo prosvete poslalo svim obrazovnim institucijama u Srbiji nakon odluke da se od ponedeljka prelazi na onlajn nastavu.

"Blic" je imao uvid u dokument koji je poslat direktorima škola, a u njemu je opisano do detalja kako će izgledati ocenjivanje u narednom periodu pri nastavi od kuće.

"Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima", navodi se u dopisu direktorima škola.

Insistiranje na bitnim sadržajima

Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

"Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene", navode iz ministarstva prosvete, prenosi Tanjug.

Testiranje na daljinu

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Đak može ostati neocenjen

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.