BANKROT AGENCIJA, STEČAJNI KARAVAN: Vlasnik turističke agencije napisao ovo pismo kolegama! (FOTO)
Tragične situacije u turističkom sektoru, Foto: Profimedia

PROTESTNO PISMO

BANKROT AGENCIJA, STEČAJNI KARAVAN: Vlasnik turističke agencije napisao ovo pismo kolegama! (FOTO)

Mnogi apeluju na nadležne da spreče malverzacije sa stečajem, što može ugroziti obeštećenje turista

Objavljeno:

Gotovi smo, stigli smo do kraja, poručio je dr Nusret Nicević, osnivač jedne turističke agencije povodom tragične situacije u turističkom sektoru i najavljenih zatvaranja većeg broja agencija.

Podsetimo, u petak je jedna čačanska turistička agencija otišla u stečaj, a neizvesno je da li će turisti biti obeštećeni. Još dve agencije su pred stečajem, i očekuje se da će narednih dana biti otvoren stečajni postupak.

- Ispalo je kako ne treba. Svi smo izmanipulisani, srušen nam je mir., Zgaženo je dostojanstvo. Gde smo.... - pita se Nicević, koji moli i apeluje na kolege iz sektora da oni koji su dobili, polise osiguranja vrate,a da ostali prestanu da ih traže.

Inače, mnogi apeluju na nadležne da spreče malverzacije sa stečajem, što može ugroziti obeštećenje turista. Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača, upozorio je da mnogi u turistčkom sektoru mogu da zloupotrebe službrni položaj.

- Aranžmani dolaze na kraju, postoji jasna procedura kad se proglasi stečaj - odredi se stečajni upravnik, pa od stečajne mase, ako postoji, prvo se namire poverioci, pa tek onda potrošači... Nažalost, iskustvo nam govori da stečajne mase po pravilu nema, poslovni objekti ..nekretnine i sl, tako da potrošači ostaje bez ičega, jer je između ostalog pitanje da li je agencija platitila osiguravajućim kućama svoje obaveze, odakle bi se koliko-toliko obeštetili potrošači... Iskustvo nam govori da če mnoge agencije koristiti model proglašenja stečaja, a da će nedugo zatim otvoriti drugu agenciju i nastaviti da radi! To se mora Zakonom zabraniti i sakcionisati velikim kaznama - objašnjava Papović.

Podsetimo, upućeni u dešavanja su ranije upozorili da preti situacija da turisti dobiju do 20 odsto od aranžmana, a da neki neće ni tu cifru uspeti da naplate.

Pogledajte pismo dr Nusreta Nicevića.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.