VELIKA SRPSKA MISTERIJA OTKRIVENA JE POTPUNO SLUČAJNO! Nije bilo pisanog traga da ovako nešto POSTOJI U ŠUMADIJI
Foto: Ustupljene fotografije, Aleksandra Čolić

ARANĐELOVAC - LOKALNI TURIZAM

VELIKA SRPSKA MISTERIJA OTKRIVENA JE POTPUNO SLUČAJNO! Nije bilo pisanog traga da ovako nešto POSTOJI U ŠUMADIJI

Otrkiće je potpuno zbunilo naučnike!

Objavljeno:

Brojnim tajnama srpske prošlosti trebalo je vreme da budu otkrivene.

Podno planine Venčac otkriven je nedavno lokalitet kojim se otkrivaju nove stranice srpske srednjovekovne istorije.

foto: Ustupljene fotografije

Tamo je, pre nešto više od četiri godine, posle višegodišnjih najava počelo da se radi istraživanje. Znalo se da ispod napuštenog groblja, obraslog gustim rastinjem postoji nešto, ali niko nije mogao da sanja, pa čak ni sami arheolozi, da će tamo pronaći ostatke crkve monumentalne srednjevekovne crkve.

foto: Ustupljene fotografije

Radi se o srpsko-vizantijskom tipu građevine kao što je recimo Gračanica ili Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Ono što je posebno interesantno jeste da takvih crkava u okolini Šumadije i uopšte na severu Srbije do sada nije bilo.

Ova srednjevekovna crkva dugačka je 27, a široka 14 metara, a ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu.

foto: Ustupljene fotografije

Gotovo je neverovatno da za nju ne postoji nikakvih pisanih tragova!

Ostaci ove monumentalne građevine pronađeni su detaljnim iskopavanjem na mestu gde se znalo da su ostaci nekadašnjeg dvora poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

foto: Ustupljene fotografije

Sve do ovog otkrića verovalo se da je naseljavanje ovog dela Šumadije počelo znatno kasnije.

Otrkiće je potpuno zbunilo naučnike jer se nije znalo da verski objekat takve veličine je ikada sagrađen u ovom delu Srbije. Za izgradnju velikih razmera na tadašnjoj nemirnoj granici sa Ugarskim carstvom snagu i moć je jedino mogao imati najviši vladar, što je dovelo do zaključka da je to mogao biti samo neko iz dinastije Nemanjića.

Veruje se da joj je ktitor bio car Dušan.

foto: Wikipedia

Prošlogodišnja istraživanja donela su saznanja koja govore da je period gradnje bio u prvoj polovini 14. veka.

foto: Ustupljene fotografije

Za nekoliko godina istraživanja prikupljeno je više hiljada fragmenata, veliki broj predmeta pronađenih u nekropoli, a na lokalitetu se pojavljuju čak i neki rimski natpisi. Poslednjih dana istraživanja arheolozi su uočili i temelje jedne starije građevine na kojima je bila podignuta crkva o čemu se još ne zna previše. U toku su završni radovi na istraživanju za ovu godinu, a sledeća 2021. godina bi mogla biti ključna u cilju novih saznanja, projekta konzervacije i uređenja prostora koji bi omogućio da ovo ogromno arheološko otkriće bude na pravi način prezentovano široj javnosti.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Lokalitet Dvorine u Mesnoj zajednici Banja, Aranđelovac, proglašen je za najbolje ocenjen arheološki projekat za 2019. godinu u Republici Srbiji na konkursu za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja. Arheološka iskopavanja velike srednjovekovne crkve na lokalitetu Dvorine pod Venčacom, za koja je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine opredelila značajna sredstva biće nastavljena i sledeće godine, a očekuje se realizacija projekta konzervacije kompletnog objekta.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.