ZA OVU SRPSKU CRKVU KOJA IZGLEDA KAO IZ BAJKE RETKO KO ZNA! Ušuškana je kod Aranđelovca, KRIJE BAŠ ZANIMLJIVU PRIČU
Crkva brvnara u Darosavi, Foto: Aleksandra Čolić

ARANĐELOVAC - LOKALNI TURIZAM

ZA OVU SRPSKU CRKVU KOJA IZGLEDA KAO IZ BAJKE RETKO KO ZNA! Ušuškana je kod Aranđelovca, KRIJE BAŠ ZANIMLJIVU PRIČU

Sveća tamo retko kada gori

Objavljeno:
Suzana Trajković

Na obronku grada Aranđelovca postoji jedan biser, istorijski i kulturološki, za koji turisti gotovo da ni ne znaju, osim ukoliko ih tamo ne uputi neko od lokalaca. Reč je o crkvi brvnari u Darosavi, koja je podignuta 1832. godine, u vremenu oslobođene Srbije pod vođstvom kneza Miloša.

Jedna je od tri sačuvane u celoj Šumadiji.

foto: Aleksandra Čolić

Aranđelovčani, posebno oni iz Darosave u čijem se mestu i nalazi ovo kulturno dobro, pak, za njega dobro znaju. Zapravo, Darosavcima je ona mnogo bitna.

foto: Aleksandra Čolić

Do nje nije tako lako doći.

Nalazi se na putu Darosava - Venčane, na oko dva kilometra od centra Darosave, dok se najveće aranđelovačko selo Darosava nalazi na 12. kilometru puta od Aranđelovca prema Lazarevcu.

Do crkve se ide asfaltnim, a potom i seoskim kolskim putem.

Tamo retko ko odlazi, osim lokalaca.

Sveća zato tamo retko kada gori.

foto: Aleksandra Čolić

Služba je u ovoj crkvi održavana do 2002. godine, a od tada se vrši samo na određene praznike.

Spomenik vremena

Crkva brvnara u Darosavi - hram Svetih apostola Petra i Pavla, nastala je u vremenu oslobođene Srbije pod vođstvom kneza Miloša kada dolazi do velike obnove pravoslavnih crkava i njihovog oslobađanja skrivenosti na koju su bili primorani.

foto: Aleksandra Čolić

Ovaj spomenik vremena prvi put se pominje u popisu iz 1833. godine, a veruje se da je sagrađena 1832. godine. Crkvu krasi bogatstvo ornamentisanih detalja - ograda trema, masivna vrata sa rozetama, mali prozorski otvori sa unutrašnjim kapcima, reza koja zatvara vrata, ikonostas iz 1832. godine, kao i osmougaona rozeta na tavanici. Svi elementi su izrezani u drvetu i obrađeni stilizovanim geometrijskim ornamentima, bojenim u crveno, zeleno i belo.

foto: Aleksandra Čolić

Kako je daleko od naselja, ušuškana u šumi srca naše prelepe Šumadije, dolazak do mesta na kom se nalazi zaista je prelep. Okružena je izvorskom vodom i zelenilom, a priroda je ovde netaknuta.

foto: Aleksandra Čolić

Sama crkva, stara 188 godina, izgleda zato kao iz bajke.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Darosavi jedna je od tri sačuvane crkve brvnare u Šumadiji i pod zaštitom je države od 1953. godine kao spomenik kulture.

Predanja o crkvama brvnarama

Inače, od 120 crkava brvnara koliko ih je bilo u devetnaestom veku, dvadeset prvi vek ih je malo dočekalo. Građena su kao svojevrsna uporišta vere, posebno u periodu između dva srpska ustanka, kada je važilo tursko pravilo da se crkve smeju praviti samo od drveta. Jedno narodno predanje objašnjava još jedan razlog njihovog nastanka. Naime, Turci su dozvoljavali da se crkva sagradi u selu samo ako je to bilo moguće uraditi za jednu noć.Zato su se u tajnosti po kućama pravili drveni elementi od kojih bi se za jednu noć mogla napraviti crkva.

Sujevernim Turcima, po istom tom predanju, bilo je to dovoljno da crkvu ne ruše niti pale.

foto: Aleksandra Čolić

Rekontruisana jer je dotrajala

U toku 2014. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture-Beograd je uradio Projekat konzervatorsko restauratorskih radova na prepokrivanju crkve brvnare u Takovu. Iste godine su i izvedeni radovi. Crkva je prepokrivena novim hrastovim pokrivačem - klisom.

Crkva, tada već mnogo dotrajala, tako je dobila novo ruho. Ono joj je bilo neopodno jer je, osim tragova vremena ona dosta stradala u poplavama 2014. godine, kada je drvo lipe palo i u potpunosti uništilo krov objekta.

Posebno priznanje

Orden Vožda Karađorđa za veliki doprinos obnovi hrama Svetih apostola Petra i Pavla uručen je predsedniku opštine Aranđelovac. Odlikovanje Eparhije Šumadijske Bojanu Radoviću uručio je episkop gospodin Jovan nakon završetka svete službe. Podsećamo, zahvaljujući velikom zalaganju lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Bojanom Radovićem i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, obezbeđena su sredstva kojima je crkva Brvnara potpuno obnovljena.

Važna nagrada

Inače, tim Zavoda za zaštitu spomenika Kragujevac, dobitnik je prošlogodišnjeg specijalnog priznanja , Europa Nostre, za realizaciju projekta na obnovi brvnare Sv. Petra i Pavla u Darosavi.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.