POPELI SMO SE NA VRH BUKULJE I VIDELI CELU ŠUMADIJU NA DLANU: Prizor koji smo videli je MAGIČAN (FOTO)
Pogled sa vrha Bukulje, Foto: Aleksandra Čolić, Ustupljene fotografije

Lokalni turizam

POPELI SMO SE NA VRH BUKULJE I VIDELI CELU ŠUMADIJU NA DLANU: Prizor koji smo videli je MAGIČAN (FOTO)

Susedne gradove mogli smo da gledamo sa velike visine

Objavljeno:
Suzana Trajković

Šumadija na dlanu.

Moguće je videti tako nešto. Za ljubitelje prirode ovako magičan pogled veoma je lako dostupan.

Naime, slatki gradić Aranđelovac smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac. Tako se tik iznad Aranđelovca uzdiže planina Bukulja, koju svi posetioci ovog grada moraju da obiđu.

Jer, zaista, ona je zaista jedina tačka sa koje Šumadiju možete videti bukvalno na dlanu.

Planina Bukulja inače je omiljeno izletište Aranđelovčana, ali i svih turista koji dolaze u grad, a takođe i planinara i planinarskih udruženja koji organizuju ture do magičnog vrha ove planine, čiji je najviši vrh 696 metara.

Do vrha se stiže nakon samo pet kilometara asfaltnog puta, što je u danima kasne jeseni kada je zima već na pragu naša preporuka osim ukoliko niste za ekstremne uslove. Kako smo je posetili poslednje nedelje novembra, na vrh smo se popeli automobilom, jer za temperaturu koja je bila oko nule i uspon dug oko sat vremena nismo imali opremu.

Ipak, kada se dođe do vrha Bukulje, za čar pogleda potrebno je ipak malo se namučiti. Ako, kako smo već rekli, zaista želite da vidite Šumadiju na dlanu, morate se popeti na osmatračnicu visoku 19 metara. Do vrha vas deli, iz našeg ugla, i pod punom opremom, mnogo, mnogo stepenika. Nekoliko puta morali smo i da zastanemo, ali smo ipak uspeli da se popnemo do vrha.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

I zaista, isplatilo se.

Iako je dan bio maglovit, pogled sa vrha osmatračnice zaista je vredan truda.

Susedne gradove mogli smo da gledamo sa velike visine, kao da su nam tu, nadohvat ruke. Upravo gore snimili smo magične kadrove.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

Magla nam je možda malo pokvarila pogled, ali je doživljaj zaista bio baš nesvakidašnji.

Jedno je sigurno - ovde ćemo se vratiti ponovo. Sačekaćemo lepo vreme i na vrh se popeti peške čim nam vreme to dozvoli. Planinari kažu da je doživljaj tek tada potpun, a da je sunčan dan ono što već dovoljno magičan prizor čini još lepšim.

foto: Ustupljena fotografija

Podsećanja radi, Turistička organizacija i SO Aranđelovac uložili su 6 miliona dinara u izgradnju osmatračnice na Bukulji. Osmatračnica je visoka 19 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 660 metara.

foto: Ustupljena fotografija

Na osmatračnici je postavljen i panoramski teleskop, pa se sa ove kule Šumadija videti kao na dlanu.

foto: Ustupljena fotografija

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.