DOKTOR KON SE OGLASIO! Ljudi, ovo je najnovija vest i moramo je znati!
Korona virus/ilustracija, Foto: Printskrin / Pink

KORONA VIRUS

DOKTOR KON SE OGLASIO! Ljudi, ovo je najnovija vest i moramo je znati!

Čak 98 zdravstvenih radnika je inficirano, jedan kolega je na lečenju kod nas, ali ostali su u kućnoj izolaciji.

Objavljeno:

Danas su oboreni svi crni rekordi kada je korona virus u pitanju. Ali, dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je da ipak postoje i ohrabrujuće vesti.

Za razliku od prethodnih dana, kada je polovina novozaraženih billa u Beogradu, sada to nije slučaj.

- Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negde čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200. Kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao dosegao je izgleda maksimum, pitanje je kako će to dalje teći. Problem je što je to na visokom nivou i to će trajati. Pratićemo trend, videćemo da li će broj novozaraženih početi da pada, ali svakako neće brzo padati broj zaraženih i to je sigurno - kaže dr Kon.

Prema rečima Dragoša Stojanovića direktor KBC Zemun, mesta u bolnicama je sve manje, ali opreme za sada ima dovoljno.

- Već deveti mesec gazimo. Ovaj nalet virusa je duplo teži, to vidimo i po broju hospitalizovanih koji imaju teške slike. Jutros je 24 pacijenta bilo intubirano, 20 ih je bilo na neinvazivnoj ventilaciji, sedam na "haj flou". Čak 98 zdravstvenih radnika je inficirano, jedan kolega je na lečenju kod nas, ali ostali su u kućnoj izolaciji. Kod nas u trijažnoj ambulanti je večeras bilo 25 pacijenata, a 15 je ispred koji čekaju. U 19 sati je bilo 355 pacijenata, a kapacitet je 360 - rekao je dr Stojanović.

Danas oboreni svi crni rekordi

Danas su ponovo oboreni svi crni rekordi: testirano je čak 21.476 osoba, što je najveći broj ikada tesiranih u jednom danu. Pozitivan test imalo je 6.842 ljudi, dok je čak 37 osoba izgubilo bitku sa opakim virusom. Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 225 pacijenata, što je novi crni rekord.

Nove mere stupile na snagu

Zbog povećanja broja novoobolelih i sve lošije epidemiološke situacije Vlada Srbije propisala je nove mere za suzbijanje širenja korona virusa koje su stupile na snagu danas tačno u 18 sati.

Pored aktuelnih, koje se pre svega odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičke distance, uvedene su i nove mere koje će promeniti svakodnevni način života, a odnose se pre svega na ugostiteljske i druge uslužne objekte, kulturne ustanove, kao i na gradski prevoz. Šta tačno podrazumevaju nove mere, ali i kako je Beograd izgledao kad su stupile na snagu, možete pročitati u odvojenim vestima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.