DA LI ĆE SE SUDARITI SA KORONOM? Najnoviji podaci o gripu u Srbiji, EVO ŠTA NAS ČEKA!
Još uvek nije laboratorijski potvrđen, Foto: Profimedia

SUDAR GRIPA I KORONE

DA LI ĆE SE SUDARITI SA KORONOM? Najnoviji podaci o gripu u Srbiji, EVO ŠTA NAS ČEKA!

Virus gripa, obično se u našoj zemlji laboratorijski potvrđuje u decembru mesecu

Objavljeno:

Svakog momenta u Srbiji bi trebalo da se registruje i virus gripa, a kako kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", on još laboratorijski nije potvrđen u našoj zemlji, a registruje se nizak intenzitet aktivnosti bolesti koje su slične njemu.

- U sezoni 2020/2021 u Srbiji do sada nije laboratorijski potvrđen virus gripa odnosno nije dokazana infekcija virusom gripa - rečeno je u Institutu "Batut" i dodaju:

- Registruje se nizak intezitet aktivnosti virusa gripa, odnosno oboljenja sličnih njemu, što je uobičajeno za ovaj period godine.

Virus gripa, obično se u našoj zemlji laboratorijski potvrđuje u decembru mesecu.

Prema Izveštaju "Batuta", u 45. izveštajnoj nedelji 2. do 8. novembra u Srbiji je, prema populacionom nadzoru zabeleženo 6.403 slučaja oboljenja sličnih gripu sa incidencijom od 88,21.

- Najviša uzrasno-specifična stopa od 132,44 beleži se u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine - navodi se u izveštaju "Batuta".

Naime, u uzrastu do 4 godine bilo je 127 onih koji su imali oboljenja koja su slična gripu. U uzrastu od 5 do 14 je bilo 236, među onima koji su starosti od 15 do 29 - 150. Od 30 do 64 godine bilo je 94 ovakva slučaja, dok je 39 osoba imalo oboljenja slična gripu starosti od 65 godina, pa naviše.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros govoreći o tome da je racionalno da škole zbog korona virusa pređu na onlajn rekao i da škole moramo štititi i od gripa, jer su one motor za prenošenje gripa.

- Škole su mesto, motor za širenje gripa, za razliku od kovida. Kovid iz porodica ulazi u škole, a grip iz škola ulazi u porodice - kazao je dr Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.