U VOJVODINI OBOLEO 681 ZDRAVSTVENI RADNIK: Naročito je kritično U JEDNOM GRADU!
KCV, Foto: Printscreen

TRENUTNO STANJE

U VOJVODINI OBOLEO 681 ZDRAVSTVENI RADNIK: Naročito je kritično U JEDNOM GRADU!

Trenutno se u Autonomnoj pokrajini Vojvodini registruje 15.651 aktivni slučaj infekcije kovid 19

Objavljeno:

Epidemiološka situacija u severnoj srpskoj pokrajini se može okarakterisati kao izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Trenutno se u Autonomnoj pokrajini Vojvodini registruje 15.651 aktivni slučaj infekcije kovid 19, dok se na bolničkom lečenju u svim kovid-kapacitetima nalazi 1.335 obolelih.

- Broj novozaraženih se ne stabilizuje, niti opada, nego iz dana u dan raste stavljajući pred izuzetan napor i opterećenje sve zdravstvene radnike, a celokupni zdravstveni sistem u iskušenje da će kapaciteti zdravstvenih ustanova biti nedovoljni da prime sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Dodatni problem je to što je u ovom trenutku u Vojvodini oboleo 681 zdravstveni radnik, tako da sve veći obim posla obavlja sve manji broj ljudi - navodi se u saopštenju Pokrajinske Vlade.

Kritično u Zrenjaninu

Oni upozoravaju i da je kritična situacija na teritoriji grada Zrenjanina, gde se zbog velikog broja obolelih dodatni kapaciteti obezbeđuju i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Melencima pošto su Specijalna bolnica za plućne bolesti i Opšta bolnica u Zrenjaninu praktično popunjene u celosti.

Kritična situacija je i na teritoriji celog Južnobanataskog upravnog okruga sa skoro popunjenim bolničkim kapacitetima opštih bolnica u Pančevu i Vršcu, kao i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi. Sve veći broj obolelih i hospitalizovanih se beleži i u opštim bolnicama u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Somboru.

- U ovom trenutku najteža situacija je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom i brojem koji prevazilazi kapacitete koji su do sada korišćeni u borbi protiv pandemije - navode.

Zbog toga je tokom vikenda deo Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pretvoren u kovid-centar i samo za dva dana popunjen sa dve trećine ukupnog kapaciteta pa su u toj ustanovi trenutno 74 pacijenta.

- Zbog svega toga ponovo apelujemo na građane Vojvodine da se ponašaju savesno i odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi. U suprotnom, zdravstveni sistem Vojvodine neće biti u mogućnosti da pomogne svima kojima je pomoć neophodna što bi prouzrokovalo nesagledive posledice po svakog pojedinca i društvo u celini - poručuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.