BESEDA EPISKOPA BAČKOG: Mnogi su ga nepravedno osuđivali, a naš patrijarh je bio ovaploćenje mira!
Episkop bački Irinej, Foto: Printskrin Kurir TV

ISKRENO O POKOJNOM PATRIJARHU

BESEDA EPISKOPA BAČKOG: Mnogi su ga nepravedno osuđivali, a naš patrijarh je bio ovaploćenje mira!

Umirujuće reči!

Objavljeno:

Episkop bački Irinej održao je besedu na sahrani patrijarha Irineja.

- Draga braćo i sestre, odlukom Svetog Sinoda, pada mi u dužnost da ovim i u isto vreme radosnim povodom uputim nekoliko reči prikladnih za ovaj trenutak. Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva. A opet, u ove naše dane, mir ni spoljašnji, a pogotovo mir unutrašnji, duhovni, kao da nikad nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i od nas pravoslavnih hrišćana. Zašto je to tako? - započeo je besedu episkop.

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama - neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

1 / 8 Foto: Nemanja Nikolić

- Blažene uspomene naš novopredstavljeni patrijarh čije telo leži pred nama, a njegova duša se zajedno sa nama moli u ovom času rastavljajući se od svog tela. Mnogi su spremni da po sebi, sudeći o drugima olako osođuju i presuđuju. Tako je,kao i svi naši arhijereji, tako i naš blaženopočivši patrijarh nepravedno bio osuđivan. Neki su govorili i pisali na svoju i našu sramotu da nije dovoljno savremen, da nema osećanja za savremenog čoveka, a drugi da nije dovoljno rigidan. A treći, opet, kako je suviše popustljiv. Ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej bio čovek mira, ovaploćenje mira.

- Sve moguće ratove, stradanja, raskole, sve je on to morao da preživi i svemu tome da da istinski svetosavski i kosovsko-lazarevski odgovor.

- Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi, pre svega kod ljudi sa duhovnom i crkvenom svešću. Svi su razumevali tu jevanđeljsku dobrotu kojom je njegova ličnost zračila. Na najveća moguća poniženja, umeo je da sačuva hladnokrvnost i da uzvrati pažnjom i dobrotom upravo onima koji su mu nanosili nepravdu.

- On nije umro - on spava - završio je episkop Irinej besedu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.