PROVERENO, OVO JE NAJLEPŠA SRPSKA ŠKOLA! U nju je uloženo 156 miliona, KAO NOVA JE, A STARA JE VIŠE OD 12O GODINA
Hemijsko - tehnološka škola, Foto: Aleksandra Čolić

SUBOTICA - NOVI INVESTICIONI ARANŽMANI

PROVERENO, OVO JE NAJLEPŠA SRPSKA ŠKOLA! U nju je uloženo 156 miliona, KAO NOVA JE, A STARA JE VIŠE OD 12O GODINA

U ovoj obrazovnoj ustanovi školuju se područja rada koja na najbolji mogući način oslikavaju nekadašnju subotičku privredu, koja je čak i u onoj staroj Jugoslaviji bila izuzetno jaka

Objavljeno: 11:19h

U Subotici, na uglu ulica Maksima Gorkog i Harambašićeve nalazi se Hemijsko-tehnološka škola "Lazar Nešić". Ova zgrada stara je više od 120 godina, a od samog osnivanja uvek je bila u funkciji obrazovanja.

Najpre je u funkciji obrazovanja bila kao Državna ženska učiteljska škola – Preparandija, potom je bila dom Pravnog fakulteta, zatim Tehničke srednje škole i na kraju Hemijsko-tehnološke škole, ispričao nam je direktor ove obrazovne ustanove, Nikola Matković.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

- Zbog velike vrednosti i važnosti ovog objekta, koji čini deo kulturne baštine našeg grada, za njegovu obnovu je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima obezbedila sredstva u iznosu od 156 miliona dinara, što je, kako ističe naš sagovornik, najveći iznos koji je jedna škola u Srbiji dobila.

Zgrada je pod strogom zaštitom jer je spomenik kulture, ističe naš sagovornik.

foto: Aleksandra Čolić

- Kao takva je mnogo dugo čekala. Faktički, od kad je napravljena na njoj se nisu radili toliko veliki poslovi kao do 2017. godine, i to zahvaljujući Kancelariji za upravljanje javnih ulaganjima, Gradskoj upravi stekli su se uslovi da se naša školska zgrada obnovi na jedan vrlo temeljan način.

foto: Aleksandra Čolić

Investicija u ovu sada verovatno najlepšu srpsku školu od 156 miliona dinara verovatno je bila i jedna od najvećih investicija u domenu obrazovanja.

- Ono što je važno reći je da se adaptiranje sada nastavlja. U narednoj etapi realizovaće se poslovi koji tada nisu bili mogući po pravilima koja su tada važila. Sada prelazimo u narednu etapu, ponovo uz podršku grada, i renoviraće se delovi koje do sada nisu mogli da rekonstruišemo.

- U prvoj etapi zgrada je kompletno opremljena. Fasada je renovirana na način kako je izgledala kada je i napravljena. Osim toga, urađeni su prozori, vrata, podovi, zidovi. To je bio ogroman posao koji je trajao dve godine. Važno je reći da se paralelno sa renoviranjem školske zgrade odvijala nastava. To znači da se radilo u etapama, i da nijedan čas nije neodržan, što je predstavljalo jedan ogroman izazov koji smo uspeli da pobedimo na najbolji mogući način.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

Ono što je posebno važno istaći jeste da se u ovoj školi školuju područja rada koja na najbolji mogući način oslikavaju nekadašnju subotičku privredu, koja je čak i u onoj staroj Jugoslaviji bila izuzetno jaka.

- Danas ovde školujemo učenike na području rada hemije, nemetali u grafičarstvo; poljoprivreda proizvodnja i prerada hrane; tekstilstvo i kožarstvo i trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

Ova lepa školska zgrada, osim izgledom, može da se pohvali i sa sadržajem, kao i velikim dostignućima na polju obrazovanja i vaspitanja učenika.

- Nekoliko godina unazad smo najbolja srednja škola na području rada hemije, nemetali i grafičarstvo. Od strane Ministarstva prosvete smo i resursni centar, što zapravo znači da ostale škole kod nas dolaze na razmenu iskustava, i služimo kao primer dobre prakse. U skladu sa tim smo nagrađeni i Svetosavskom nagradom koju smo dobili 2019. godine, a takođe smo izuzetno ponosni i na nagradu Evropske unije, odnosno ETF fondacije koja radi u sklopu EU i prva smo škola iz Srbije koja je nagrađena od strane Evropske unije iz domena obrazovanja kao najbolji primer podsticanja i razvoja preduzetništva.

foto: Aleksandra Čolić

Đaci ovde uče kako mogu da naprave sopstvenu kompaniju, kao i kako se aplicira na različite projekte, kako se piše biznis plan. Između ostalog, imaju i poslastičarski deo, odakle će sigurno izaći vrsni stručnjaci za poslastice.

1 / 3 Foto: Aleksanra Čolić

Takođe, ova škola ima kutak koji se dopada svim damama, a koji se tiče mode. Imaju mašinski park koji se stalno trudimo da nadopunjujemo. Deca uče da rade i na starim i na novim mašinama, te stoga odavde neće izaći na neko radno mesto a da neće umeti da nekom mašinom rukuju.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Mnogo je tamo krojačkih radionica, ali i poneke male proizvodnje. Sva kreativnost đaka odiše ovim prostorijama, koje su sami dekorisali osim svojim kreacijama i svojim crtežima.

Imaju i svoju laboratoriju, koja je jedna od verovatno najlepših kabineta u samj školi.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

Takođe, škola je vrlo i tehnološki opremljena, te deca rade i na novim računarima, pametnim tablama, i u uslovima koji su zaista na svetskom nivou.

foto: Aleksandra Čolić

Ko hoće, sa ovde stečenim znanjima i veštinama imaće zagarantovan uspeh!

1 / 2 Foto: Aleksandra Čolić

Škola inače ima i prostorije za odmor i dnevni boravak đaka, kao i veliku biblioteku, ali i mnogo drugih kvalitetnih sadržaja.

foto: Aleksandra Čolić

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.