ARTEMIJA JE UBILA KORONA! Danas je trebalo da bude prebačen u BEOGRAD, evo kakva DRAMA se dešavala
Artemije 2013. godine, Foto: INTV Bijeljina

ODLAZAK

ARTEMIJA JE UBILA KORONA! Danas je trebalo da bude prebačen u BEOGRAD, evo kakva DRAMA se dešavala

Episkopski čin mu je oduzet 19. novembra 2010. i vraćen je u čin monaha. Dana 28. maja 2015. izopšten je iz Crkve

Objavljeno: 16:23h
  • 74

Danas je preminuo nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije Artemije, javile su Novosti.

U 14.45 časova vozač saniteta Doma zdravlja Valjevo, Marjanović Zoran telefonskim putem je prijavio da je u sanitetu preminuo raščinjeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Radosavljević Artemije rođen 1935. godine, piše Alo.

On je 18. novembra primljen na infektivnu kliniku Doma zdravlja Valjevo, a danas je trebalo da bude transportovan sanitetom u kovid bolnicu Dragiša Mišović jer je bio pozitivan na KOVID 19.

Iz Valjeva su krenuli u 13.10 časova, a kada su stigli ispred bolnice u 14.10 časova, konstatovana je smrt od strane Dr. Ružice Canić.

O svemu su obavešteni Avala 92 i rukovodni inspektor, koji se naložio da se prenese uviđajnoj ekipi PS Savski venac i da obavesti tužioca.Marko Radosavljević (monaško ime mu je bilo Artemije; Lelić, kod Valjeva, 15. januar 1935) bio je raščinjeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski.

Episkopski čin mu je oduzet 19. novembra 2010. i vraćen je u čin monaha. Dana 28. maja 2015. izopšten je iz Crkve.

Artemije (Radosavljević) je rođen u selu Lelić, koje je i rodno selo Svetog vladike Nikolaja. U mladosti se upoznao sa Svetim Justinom Popovićem koji je u to vreme živeo u manastiru Ćelije. Sveti Justin Popović ga je zamonašio nakon završetka bogoslovije 20. novembra 1960. godine u manastiru Ćelije.

Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je poslediplomske studije u Atini gde je sa uspehom odbranio doktorsku disertaciju sa temom: „Τὸ Μυστήριον τῆς Σωτηρίας κατὰ τὸν Ἅγιον Μάξιμον τὸν Ὁμολογητήν (Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku)“. Potom se povlači u manastir Crna Reka gde provodi trinaest godina.

Izabran je za episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

Prilikom posete potpredsednika Sjedinjenih Država, Džoa Bajdena, episkop Artemije nije dao blagoslov za Bajdenovu posetu manastiru Visoki Dečani, izdajući oštro sročeno saopštenje naslovljeno „Dečani i Bondstil — najpre Tadić sada Bajden“, ali je Sveti arhijerejski sabor SPC tu odluku poništio i izrazio žaljenje zbog nje.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je 13. februara 2010. privremeno razrešio episkopa Artemija od upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom. Razlog je bio ispitivanje finansijsko-materijalnog vođenja poslova te eparhije. Administrator eparhije je postao umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije. Na teret su mu se stavljali niz postupaka kojima je narušavao poredak unutar SPC, organizovanjem delatnosti unutar eparhije ali i širenje uticaja u drugim eparhijama. Takođe, zbog otvorenog pisma upućenog carigradskom patrijarhu, zabranjen mu je ulazak na Svetu goru. Pored toga na teret mu se stavlja da je nezakonito otuđio imovinu Srpske pravoslavne crkve tako što je albancu Kolj Kamaniju prodao poslovni prostor za 150.000 evra i pri tom je novac dobio na ruke.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na redovnom prolećnom zasedanju 2010. godine razrešio i umirovio episkopa Artemija. Episkop Artemije je zadržao vladičanski i arhijerejski čin, ali bez prava upravljanja eparhijom. Od subote 26. juna 2010. živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 19. novembra 2010, oduzet mu je episkopski čin, i vraćen je u čin običnog monaha, s obrazloženjem da je zajedno sa svojim sledbenicima „krajnje nerazumnim postupkom stupio je na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve“.

Uprkos tome što mu je oduzet episkopski čin, monah Artemije se predstavljao kao „episkop raško-prizrenski u egzilu“, oblači vladičanske odežde i „služi“ arhijerejsku liturgiju zajedno sa svojim pristalicama u tzv. Crkvi Svetog Jovana u šumadijskom selu Ljuljaci.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je 25. maja 2015. pozvao na jedinstvo, nakon negativnog odgovora Sabor ga je izopštio 28. maja 2015.

Protiv njega se tokom 2017. godine vodio sudski postupak povodom pronevere crkvenog novca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media