ISPRAĆAJ PATRIJARHA IRINEJA: Vernici plaču nad telom preminulog patrijarha, čekali u redovima da se oproste (VIDEO)
Patrijarh srpski Irinej, Foto: Zorana Jevtić

tuga u celoj zemlji

ISPRAĆAJ PATRIJARHA IRINEJA: Vernici plaču nad telom preminulog patrijarha, čekali u redovima da se oproste (VIDEO)

Zemni ostaci patrijarha Irineja će krenuti u 11.30 ispred Saborne crkve

Objavljeno: 16:08h

Patrijarh srpski, gospodin Irinej, preminuo je juče u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" nakon teške borbe sa virusom korona. Njegovo stanje je bilo veoma teško od četvrtka ujutru, kada je pojačana hronična srčana slabost, a napori srpskih i ruskih lekara nažalost nisu dali rezultat.

11:55h - Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru.

Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

foto: Zorana Jevtić

Do Hrama kovčeg je preneto u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

11:29h - Povorka sa kovčegom sa telom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irinejem krenula je prema Vračaru, ka Spomen hramu Svetog Save, nakon završetka službe i liturgijskog otpusta u Sabornoj crkvi.

foto: Zorana Jevtić

Prethodno su u Sabornoj crkvi održani sveta liturgija povodom Arandjelovdana, slave beogradske Saborne crkve i pomen preminulom patrijarhu.

Sveti arhijerejski sinod SPC obavestio je javnost da će se se tokom molitvenog ispraćaja preminulog patrijarha Irineja, SPC striktno pridržavati epidemioloških mera koje su propisali nadležni državni organi.

Iznad tela patrijarha bila je postavljena prozirna ploča, koju su sveštenici povremeno dezinfikovali zbog celivanja vernika, a samo deo okupljenih u Sabornoj crkvi je nosio maske.

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven je staklom.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Artemija.

Vernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

U Srbiji je juče, zbog smrti patrijarha Irineja, proglašena trodnevna žalost.

Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima. Iz SPC je ranije najavljeno da će, zbog epidemiološke situacije u zemlji u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

foto: Zorana Jevtić

- Narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje - napomenuo je sveštenik Dragan Šovljanski. Prema planu, telo patrijarha biće uneto u Sabornu crkvu oko 8.30 i biće izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana. Potom bi trebalo da bude održan kratak pomen, a zatim bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

08.56 Liturgiju služi Hrizostom

08:30 Telo patrijarha uneto u Sabornu crkvu

Patrijarhov kovčeg gardisti Vojske Srbije uneli su u Sabornu crkvu i telo patrijarha biće izloženo tokom svete arhijerejske liturgije koju služi episkop dabrobosanski Hrizostom.

foto: Zorana Jevtić

08:27h - Špalir Garde ispred Patrijaršije

Kovčeg s telom patrijarha Irineja stigao je ispred zgrade Patrijaršije SPC oko 8 i 20 u koloni vojnih vozila.

Zemni ostaci su uneti u kapelu Patrijaršije gde će se održati malo opelo, a zatim će biti izloženo u Sabornoj crkvi. Između Patrijaršije i Saborne crkve je postavljen špalir gardista koji odaju poslednju počast počivšem patrijarhu Irineju.

1 / 10 Foto: Zorana Jevtić

08:10h - Ispred Saborne crkve i zgrade Patrijaršije trenutno je Garda Vojske Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.