TAJNA SAVRŠENOG SLAVSKOG KOLAČA: Srbi, bićete naprosto oduševljeni! A TAKO JE LAKO!
Slavski kolač, ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

NIKAD LAKŠI TUTORIJALI

TAJNA SAVRŠENOG SLAVSKOG KOLAČA: Srbi, bićete naprosto oduševljeni! A TAKO JE LAKO!

Ništa nije toliko teško, kad znate kako se nešto radi

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko počela.

I premda ove godine nećemo slaviti onako kako smo navikli, okruženi mnogobrojnim prijateljima i porodicom, zbog cele situacije sa korona virusom, tradicija se mora poštovati.

A kad smo kod toga, može li se i jedna slavska trpeza zamisliti bez slavskog kolača?

Iako je poslednjih godina sve više popularno, da se naruče već gotovi ukrasi ili kupi gotov kolač, ukoliko želite da poput naših baka i mama, preuzmete taj deo tradicije na sebe, pomoći ćemo vam da to uradite lako i relativno brzo.

Na samom početku, bitno je da znate da svaki ukras ima svoju simboliku. Primera radi, klas pšenice, kao i grozd, prave se sa željom da bude rodna godina. Burence se pravi da u kući bude svega u izobilju. Knjiga je simbol znanja, a ptica zdravlja, mira i veselja. Cveće označava lepotu i čistu dušu ukućana.

Veoma bitan ukras na slavskom kolaču je pečat prosfornik. Pečat možete ispisati sami ili možete koristiti drveni. Na njemu su ispisana slova IS HS NI KA – sa značenjem “Isus Hristos pobedjuje”. Pravi se pet komada, četiri sa strane kolača (sve 4 strane sveta) i jedan odozgo.

Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe, ali elastično testo od sledećih sastojaka:

110 grama brašna

2 kašičice soli

2 kašičice gustina

Oko 0,1 – 0,2 decilitar vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i mesite malo duže, kako bi se sve dobro sjedinilo. Nakon toga, zavijte testo u providnu foliju i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Nakon toga, počnite da pravite ukrase, navodi se na sajtu stvarukusa.rs.

Ukrasi se dodaju ili na pola pečenja, ili prvo pripremite kolač, a onda ukrase koje ste napravili dan ranije i ostavili da se prosuše, zalepite belancetom na kolač i dodatno zapečete u rerni na 100 stepeni, dok se kolač ne zarumeni.

Kada su u pitanju ukrasi, evo nekih ideja koje smo samo za vas našli na internetu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.