RE-SET SUMMIT OD 16. DO 27. NOVEMBRA: Digitalizacija kao izazov današnjice i potreba budućnosti
Ilustracija, Foto: Promo

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

RE-SET SUMMIT OD 16. DO 27. NOVEMBRA: Digitalizacija kao izazov današnjice i potreba budućnosti

Veoma bitan događaj

Objavljeno: 08:38h

Na četvrtoj onlajn konferenciji, pod nazivom „Digitalizacija – transformacija proizvoda i procesa“, koja je održana danas u okviru Re-set summita, koji organizuje Adria Media Group u strateškom partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, govorilo se o značaju tehnologije, prednostima i problemima u digitalnom svetu.

Na samom početku konferencije obratila se guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je istakla veliki doprinos razvoju inovacija u bankarskom sistemu koje poboljšavaju kvalitet života, zatim detaljno predstavila rezultate NBS, kao i mogućnosti koje svaki građanin može iskoristiti putem najsavremenijih bankarskih servisa. Ona je najavila i uslugu koju će banke pružiti od marta 2021., a to je da od kuće možete da transferišete novac samo ako znate broj mobilnog a ne i računa. Guvernerka je naglasila i da je u ovoj godini za više od 100 odsto porastao promet roba i usluga putem interneta, a uskoro će biti predstavljen i registar svih start-ap kompanija u Srbiji.

U uvodnom delu „Otvoreno o digitalnoj agendi“ razgovarali su Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade RS, i Vladan Dabović, specijalni savetnik Ekonomskog instituta. Mihailo Jovanović je govorio o dosadašnjem ulaganju u digitalizaciju i koliko je značajna njena primena za građanina, a ekskluzivno je najavio i otvaranje data centra u Kragujevcu u decembru.

foto: Promo

U tri panela učesnici su razmenili mišljenja i podelili svoja znanja i iskustva u vezi sa novim tehnologijama.

U prvom panelu, koji je moderirao Vladan Dabović, specijalni savetnik Ekonomskog instituta, učestvovali su Miloš Cvetanović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Vladimir Lučić iz Telekoma Srbija, Goran Ličanin iz kompanije Huawei CEE&Nordic i Zoran Banjac, predstavnik Vlatacomom Instituta. Oni su se složili da ulaganje u infrastrukturu i telekomunikacije daje najveći rast BDP. Državni sekretar najavio je uvođenje brzog interneta i u najruralnije delove Srbije do 2025. godine.

Drugim panelom pod nazivom „Nova generacija plaćanja“ moderirala je Kjara Cvetinović iz Udruženja banaka Srbije. Panelisti, među kojima su bili Dragana Stanić, viceguvernerka Narodne banke Srbije, Katarina Ocokoljić iz Privredne komore Srbije, Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Miroslav Pivić, savetnik IO Direktne Banke, Marija Popović, predsednica IO Mobi banke, i Vladimir Dornik iz OTP banke Srbija pokrenuli su pitanja o razvoju mobilnog bankarstva, značaju instant plaćanja, narednim koracima i novim uslugama koje su planirane u narednom periodu.

O digitalnim trendovima i brzom prilagođavanju promenama, važnosti povezivanja IT sektora i tradicionalne industrije i uspešnim primerima u biznisu pričali su Marjan Stojanović iz Privredne komore Srbije, Vuk Guberinić, osnivač i direktor kompanije CarGo technologies, Dušan Vasiljević, direktor Western Balkans Consulting Global, i Srđan Plamenac iz Tehnomanije, dok je moderator bio Vladan Dabović, specijalni savetnik Ekonomskog instituta.

Kompletnu konferenciju možete detaljno pogledati na linku http://re-set-summit.adriamediagroup.com/agenda/re-set-ekonomija/digitalizacija-transformacija-proizvoda/.

U petak, 20. novembra, održava se poslednja konferencija posvećena ekonomiji „Turizam pokretač privrede od 2021. godine“, čiji prenos uživo možete pratiti na sajtu http://re-set-summit.adriamediagroup.com/. Re-set summit traje do 27. novembra, a teme koje će biti u fokusu sledeće nedelje su: obrazovanje, zdravstvo i održiva budućnost.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.