PRVI ČOVEK SUBOTICE ZA ESPRESO O IZAZOVIMA KOJI SU PRED OVIM GRADOM: Mora se dalje, sa ovime ne smemo stati
Stevan Bakić, Foto: Aleksandra Čolić

ESPRESO INTERVJU

PRVI ČOVEK SUBOTICE ZA ESPRESO O IZAZOVIMA KOJI SU PRED OVIM GRADOM: Mora se dalje, sa ovime ne smemo stati

Cela naša zemlja, pa i Subotica, se herojski nosi sa ovom bolešću - rekao je između ostalog Bakić

Objavljeno: 16:50h
Suzana Trajković

Stevan Bakić iz Srpske napredne stranke (SNS) novi je gradonačelnik Subotice od avgusta meseca ove godine.

Pre ove pozicije, Bakić je bio direktor Elektrodistribucije u Subotici, ranije je radio u Carinarnici i diplomirani je ekonomista i profesor fizičke kulture.

Ove godine, usred borbe sa najvećom svetskom pošasti - korona virusom, povereno mu je da vodi grad Suboticu.

Osim borbe sa nedaćama koje su nas zadesile, obećao je da će nastaviti tamo gde su drugi stali i da će sve učiniti za ovaj grad, njegovo bolje sutra, kao i bolji život svih njegovih građana.

Od nedavno se nalazite na mestu gradonačelnika Subotice. Koji su to izazovi koji su vas prvi dočekali, a koje su to stvari koje su tek pred vama?

- Gradska vlast je i pod mojim rukovodstvom nastavila najpre borbu sa pandemijom korona virusa, koja se nije ticala samo očuvanja javnog zdravlja, već i hvatanje u koštac sa finansijskim i drugim problemima koji su nastali od marta ove godine. Uspeli smo da uradimo dobar rebalans budžeta i nastavimo sa investicionim aktivnostima, a da istovremeno vodimo računa o svakom dinaru. Postavili smo dobar okvir za rešavanje, od ranije nastalih problema u „Apoteci Subotica“. Ono što nas najpre očekuje je da se ti problemi, posle decenije nagomilavanja, konačno i reše. Usvojeno rešenje ne samo da će sačuvati radna mesta ustanove, već će Grad konačno ostvariti korist, umesto gubitka, uz povećanje kvaliteta apotekarskih usluga.

Uveli ste praksu da svake srede razgovarate sa građanima? Kako izgledaju ti razgovori? Šta su njihovi najčešći problemi, i kako ih vaš tim rešava?

- Razgovaramo u atmosferi poverenja i maksimalnog uvažavanja prema građanima. Mi sebe doživljavamo kao prve službenike grada, koji su, kako sama reč kaže, tu da služe Subotici. Najčešći problem su, nažalost uglavnom lične prirode. Tiču se zdravlja, socijalnog stanja, međuljudskih odnosa. Odmah zatim slede komunalni problemi, kao oni koje smo identifikovali kao najučestalije u ovih skoro stotinu obavljenih razgovora. Moj tim i ja pristupamo tim pitanjima pre svega institucionalno, usmeravajući građane na odgovarajuće ustanove i službe i zahtevajući maksimalnu posvećenost istih prema ispostavljenim zahtevima. To je prilika i za neposredan uvid u rad gradskog sistema. Rešenja tražimo sveobuhvatno, često uključimo i dobrotvorne organizacije, Crveni krst i pojedinačne građane koji žele da pomognu. Kroz dobro organizovanje i povezivanje svih činilaca našli smo rešenje za više od 80 odsto problema koji su bili tema razgovora.

Koliko vam prijava stigne za razgovor sa vama? Verovatno nije moguće primiti sve koji bi da razgovaraju sa vama?

- Do sada smo imali 226 prijava za razgovor. Građane smo primali na razgovor sredom, u periodu od 12:00 do 14:00 časova. U tom intervalu smo razgovarali sa osmoro ljudi svake srede i to se pokazalo kao prava mera, da se ostavi dovoljno vremena građanima da se izraze i iznesu sve što žele. Takođe ovakav raspored je omogućio nama da budemo operativni i zaista ozbiljno radimo na reševanju problema. Svi koji su se prijavili će biti primljeni. Onim redom kojim su izvršili prijavu bivaju uvršteni u raspored razgovora. Nažalost, situacija sa pandemijom korona virusa privremeno nas je onemogućila da obavljamo ove razgovore, ali raspored se izrađuje, a ono što je moguće rešava se i putem telefona ili elektronske pošte.

foto: Aleksandra Čolić

Koliko je važna rekonstrukcija Doma za decu Kolevka i kolika je vrednost te investicije?

- U cilju unapređenja funkcionalnosti objekta i poboljšanja uslova za život korisnika i rad zaposlenih, predviđena je kompletna rekonstrukcija Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ koja obuhvata sanaciju postojećeg i izgradnju tri nova objekta. „Kolevka“ će posle završetka ovog projekta biti jedna od najreprezentativnijih ustanova u našoj zemlji po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

- Sredstva za realizaciju ove investicije vredne oko 800 miliona dinara, sa PDV-om, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, obezbedila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Grad Subotica je izdvojio 15 miliona dinara za stručni nadzor nad izvođenjem radova.

Akva park na Paliću je takođe veoma bitna stvar za održivi turizam grada Subotice? Šta je to što ovako velika investicija i projekat mogu da donesu gradu na duže staze?

- Na Paliću, na prostoru Muškog štranda, sredinom decembra 2018. godine položen je kamen-temeljac za izgradnju spa centra sa akva parkom. Za realizaciju prve, a potom i druge – završne faze ovog projekta koja je u toku Vlada Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina i Grad Subotica obezbedili su milijardu i sto jedanaest miliona dinara.

- Realizacijom ovog projekta – a koristeći prirodne izvore termomineralne vode na Paliću – razvijaće se uporedo banjski, ali i kongresni urizam. Za očekivati je da će zbog poboljšanog kvaliteta turističke ponude broj posetilaca i turista biti znatno veći, kao i broj onih koji će boraviti duže na Paliću.

- Sve to će se odraziti na privredno-ekonomsko okruženje koje će privući domaće i strane investitore da svoj kapital ulože upravo na Paliću, izgradnjom hotela ili drugog turističkog sadržaja, dok će velika fluktuacija turista povoljno uticati na poslovanje brojnih ugostitelja, privrednika i drugih subjekata kako sa Palića, tako i iz Subotice.

Ne možemo da ne pomenemo i Narodno pozorište. U kojoj je fazi rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta i kako se pandemija korona virusa odražava na dinamiku izvođenja radova?

- Među prioritetima aktuelnog gradskog rukovodstva je i nastavak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta. Sredstva za realizaciju tog projekta obezbeđuju se, poznato je, sa sva tri nivoa vlasti. Krajem decembra 2019. godine potpisan je ugovor sa izvođačem za VIII/1 fazu. Vrednost ugovorenih radova je 597 miliona dinara, težište je na opremanju velike sale scenskom tehnikom, a završetak radova bio je predviđen za 13. jun 2020. godine.

- Zbog pandemije korona virusa došlo je do zastoja u proizvodnji i dopremanju komponenti iz uvoza za scensku tehniku, pa je predmetna oprema isporučena u drugoj polovini oktobra. Složenost i zahtevnost ugradnje opreme uslovila je da se dinamika izvođenja radova produži do 31. decembra 2020. godine.

foto: Aleksandra Čolić

Kako se opština Subotica borila sa korona virusom? Reklo bi se - herojski?

Cela naša zemlja, pa i Subotica, se herojski nosi sa ovom bolešću, naročito lekari i sve drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i pripadnici vojske i policije. Od početka pandemije veliki teret podnosi Gradska uprava Grada Subotice.

foto: Aleksandra Čolić

Koji su vaši naredni potezi? Šta su neke od sledećih stvari koje želite da rešite, kada se smiri situacija sa ovom pošasti koja nas je snašla?

- Kada se život vrati u normalne okvire glavni cilj će nam biti stavljanje u funkciju kapitalnih projekata, koji će do tada biti završeni. Aktiviranje prostora Narodnog pozorišta udahnuće novi život u centar grada, koji ćemo nastaviti da uređujemo i ulepšavamo. To će svakako pozitivno uticati da se grad vrati turističkom razvoju, koji je bio veoma izražen pre pandemije, gde smo imali rekordne brojeve stranih turista, za koje smo sigurni će se vratiti kada se situacija normalizuje. Želimo i njih i domaće turiste da dočekamo sa novim sadržajima, od kojih će najatraktivniji biti spa centar sa akva parkom na Paliću. Istovremeno će biti važno stalno unapređivati komunalni sistem i uslove života u gradu, gde sada identifikujemo prioritete i pravimo planove, od kojih će mnogi morati da sačekaju normalizaciju prilika.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.