ZORANA MIHAJLOVIĆ PROGOVORILA O JEDNOM OD NAJVEĆIH PROJEKATA U SRBIJI: Znači, o ovome je reč!
Zorana Mihajlović, Foto: Fonet

važna tema

ZORANA MIHAJLOVIĆ PROGOVORILA O JEDNOM OD NAJVEĆIH PROJEKATA U SRBIJI: Znači, o ovome je reč!

Jadar dobar projekat ako očuva životnu sredinu, navela je Mihajlovićeva

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da projekat Jadar može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa građanima.

Ona je gostujući na TV Hepi, rekla da će u ovaj projekat, pored australijske kompanije Rio Tinto biti uključeno više ministarstava, predstavnici Loznice, Mačvanskog okruga.

"Verujem da ako svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita", istakla je Mihajlović.

Rekla je da razume što su građani zabrinuti zbog mogućih efekata ovog projekta na životnu sredinu, jer zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je on pravio.

Zato, kako je istakla, građani moraju da budu informisani o svemu, o tehnologijama koje će se koristiti i kako će prostor izgledati, pa će se napraviti mali tim koji će se time baviti.

Prema njenim rečima Rio Tinto je ozbiljna kompanija, a napravila je i pilot postrojenje u Australiji kako bi proverili tehnologije koje bi koristili.

"Jadarit je novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način. Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, a da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da smatra da bi i proizvodnja baterija za električne automobile trebalo da bude locirana u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.