PRELAZI LI GRIP U KORONU? Dr Janković razrešio DILEMU!
Rešio dilemu, Foto: TV PINK / SCREENSHOT

OTKRIO

PRELAZI LI GRIP U KORONU? Dr Janković razrešio DILEMU!

Komentarišući teoriju koja se pojavila prethodnih dana, da grip prelazi u koronu, a korona u grip, on je takve tvrdnje odbacio

Objavljeno: 14:23h

U Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo još 2.813 novih slučajeva zaraze koronom. Nažalost, preminula je 21 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 161. Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i rekao da će dnevni presek danas verovatno biti "oko 4.000 novozaraženih". U utorak nove mere stupaju na snagu, a Konov kolega iz Kriznog štaba dr Srđa Janković nazvao je današnji dan "veoma teškim".

Janković je kazao da još uvek nema gripa u Srbiji i razbio jedan mit koji se već širi u javnosti, da "grip prelazi u koronu".

"U ovom trenutku još nema gripa, ali je važno da se štitimo i od njega, zato se i sprovodi vakcinacija protiv gripa. Ima smisla da se rizični, ali i svi ostali vakcinišu, da nam se ne bi sabirali efekti korone i gripa. Oni se neće samo sabirati već i množiti", rekao je on.

"Ako obe infekcije haraju u isto vreme, pomislite koliko će nas više ugroziti kao zajednicu", upitao je on.

Komentarišući teoriju koja se pojavila prethodnih dana, da grip prelazi u koronu, a korona u grip, on je takve tvrdnje odbacio kao jednostavno netačne i objasnio zašto.

"Naravno da nije moguće, ti virusi nisu ni iz istih porodica, reč je o različitim bolestima. One se samo prenose na isti način. Razlog za odsustvo gripa je taj što preventivne mere protiv korona virusa deluju i protiv gripa jer su obe kapljične infekcije", rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.