NIJE TAČNO DA SMO ZAPOSTAVILI DECU: Lončar istakao da je od 2014. na lečenje u inostranstvo upućeno 3.035 dece!
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen/Kurir TV

odgovara na kritike

NIJE TAČNO DA SMO ZAPOSTAVILI DECU: Lončar istakao da je od 2014. na lečenje u inostranstvo upućeno 3.035 dece!

- Pri upućivanju dece na lečenje u inostranstvo, država mora da poštuje predlog lekara, odnosno samo na predlog lekara ili njihovo odobravanje, dete može da se upiti na lečenje van naše zemlje - objasnio je srpski ministar zdravlja

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je od 2014. godine na lečenje u inostranstvo upućeno 4.200 građana Srbije, od kojih je 3.035 dece, a za to je izdvojeno 4,5 milijarde dinara.

Lončar je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje povodom kritika da je zbog virusa korona lečenje dece u inostranstvu u drugom planu i da se ne vodi dovoljno računa i istakao da je pored 3.035 dece koja su upućena na lečenje, 400 poslato samo na dijagnostiku.

- Neki su zabrinuti za lečenje dece, a naprasno su zabrinuti oni za vreme kojih je, između 2009. i 2014. 1.492 građana upućeno na lečenje, od čega 509 dece i za to data milijarda i 592 miliona dinara", kazao je Lončar.

Istakao je da su to činjenice i dodao da bi mu bilo drago da su i tada vodili računa o deci, kao što se to čini od 2014. godine.

Ipak, kako je naveo, koliko god da je to teško, pri upućivanju dece na lečenje u inostranstvo, država mora da poštuje predlog lekara, odnosno samo na predlog lekara ili njihovo odobravanje, dete može da se upiti na lečenje van naše zemlje.

- Razumemo koliko to može biti teško, ali mi drugačije nemamo pravo. Mi apsolutno imamo razumevanja za sve, ali nije korektno da neko to zloupotrebljava. To nema smisla i govori o njima. Mi moramo da poštujemo principe i da upućujemo decu kada sturka, odnosno lekari predlože - zaključio je Lončar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.