ZAGORKA DOLOVAC: Pred nama je jačanje borbe protiv kriminalnih grupa
Zagorka Dolovac, Foto: Marina Lopičić

JASNA JE

ZAGORKA DOLOVAC: Pred nama je jačanje borbe protiv kriminalnih grupa

Prema njenim rečima, podaci jasno govore o kvalitetu i kvantitetu rada tužilaštva u borbi protiv korupcije.

Objavljeno:

Predstoji nam jačanje borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa i takozvanih kriminalnih klanova, posebno onih iz inostranstva koji su prisutni kod nas, izjavila je republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

"Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od 1. marta 2018. godine do 30. juna 2020, dakle od osnivanja Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri četiri viša javna tužilaštva, ta odeljenja obradila su više od 24.000 krivičnih prijava, podnela optužne akte protiv 2.163 okrivljenih, a sudovi su doneli osuđujuće presude protiv 1.295 lica i samo 39 oslobađajućih", izjavila je Dolovac u intervjuu za "Večernje novosti.

Prema njenim rečima, podaci jasno govore o kvalitetu i kvantitetu rada tužilaštva u borbi protiv korupcije.

Upitana da prokomentariše izjave Marinike Tepić o njenom navodnom "nestanku", Dolovac kaže da donekle razume razloge političke teatralnosti nekih političara, ali je ne odobrava.

"U konkretnom slučaju reč je o političkoj predstavi i pokušaju unižavanja javnog tužilaštva, ali samo za domaće potrebe i prilike", ocenila je Dolovac.

Što se tiče eventualnog pritiska od strane vlasti, ona je navela da princip podele vlasti podrazumeva dinamičan odnos u kom grane vlasti imaju određena očekivanja jedna od druge, koja su ponekad opravdana, a ponekad ne.

"Poštovanje i pravilna primena zakona je jedini način da se određene sporne situacije razreše i izbegne njihovo eventualno nastavljanje ili ponavljanje", naglasila je Dolovac.

Što se tiče nedavne izjave predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića da je za nju "Srbija skandinavska zemlja blagostanja" u kojoj bezmalo nema kriminala već "samo cveta cveće", ona je rekla da joj se čini da je deo medija namerno izvukao i malicizono eksploatisao taj deo intervjua sudije Stepanovića u okviru negativne kampanje koju vode protiv javnog tužilaštva.

Ona je rekla i da se ne slaže sa ocenom da krivični postupci dugo traju, i navela da u najvećem broju slučajeva traju onoliko koliko je potrebno da se svi dokazi i cinjenice razmotre.

Kada je reč o radu specijalizovanih tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zločine, Dolovčeva je rekla da naša zemlja skoro dve decenije razvija tužilaštva posebne nadležnosti, od organizovanog kriminala i ratnih zločina do visokotehnološkog kriminala i da su postignuti određeni rezultati.

"Tužilaštvu za organizovani kriminal su tokom 2019. podnete krivične prijave protiv 161 osobe, od kojih je 64 optuženo i to 32, dakle 50 odsto, za krivična dela upravo visoke korupcije", istakla je ona.

Na pitanje kako je zadovoljna rezulataima upravo završenih izbora za Državno veće tužilaca, ona je odgovorila da je izborna komisija DVT saopštila koji su kandidati dobili najveće poverenje kolega i da je zadovoljna jer su javni tužioci i zamenici podržali kandidaturu ljudi koji su se u toku dosadašnjeg rada pokazali kao tužilački profesionalci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.