KORONA HARA SRBIJOM! Sve više gradova uvodi OVE MERE, vanredno u još 7 opština, posebne zabrane za TOČENJE PIĆA
Opštine u kojima je proglašena vanredna situacija, Foto: EPA/Filip Singer

KORONA DIVLJA

KORONA HARA SRBIJOM! Sve više gradova uvodi OVE MERE, vanredno u još 7 opština, posebne zabrane za TOČENJE PIĆA

U proteklih nekoliko dana broj opština u Srbiji u kojima je proglašena vanredna situacija postepeno se povećava

Objavljeno:

Situacija sa korona virusom se zaoštrava i više nije samo Beograd grad u kojem je veliki broj zaraženih. Korona hara našom zemljom, a lokalne samouprave u skladu sa tim odlučile su da se samostalno suoče sa epidemijom - sve je više opština koje su uvele vanrednu sitauciju!

Za svega nekoliko dana vanredna situacija je proglašena je u čak 7 opština, a ako tome dodamo i sve one u kojima je vanredna situacija već na snazi, dolazimo do jasnog zaključka, sa korona virusom nema šale.

U proteklih nekoliko dana broj opština u Srbiji u kojima je proglašena vanredna situacija postepeno se povećava. Samo juče proglašena je u Rumi, Irigu, Malom Zvorniku, Bogatiću i Paraćinu. Dan ranije objavljena je informacija o proglašenju vanredne situacije u Ljuboviji i Krupnju.

Ruma

Broj obolelih od korona virusa u Rumi prema poslednjim zvaničnim podacima iznosi 55, čime su se stekli uslovi za donošenje ovakve odluke. Osim toga, donete su i strože mere prevencije širenja virusa. Te mere su:

- Ograničenje rada ugostitetljskoh objekata do 21 sat

- Preporuka točenja alkohola do 20 sati

- Zabrana svih manifestacija, proslava, izložbi bez saglasnosti ( to se odnosi i an vlasnike velikih sala, objekata, restorana koji ne bi smeli da organizuju svadbe, proslave, krštenja...)

- Zakupnina za vlasnike ugostitetljskih objekata počev od novembra pa do kraja vanredne situacije umanjena je za 50 odsto

- Dezinfekcija zgrada, dezinfekcija trgova, pijaca

- Sportska takmičenja bez prisustva publike

foto: EPA/Nikos Arvanitidis

Vrdnik

U Opštini Irig proglašena je vanredna situacija zbog povećanja broja obolelih. Broj obolelih u toj opštini je 19. Jedna od mera je i zatvaranje bazena jer je veliki protok ljudi koji dolaze iz okolnih Gradova u bazene u Vrdniku što bi dodatno moglo da poveća broj obolelih, prenosi Ozon.

Mere koje su stupile na snagu:

- Zabranjuje se masovno okupljanje svih vrsta gde je prisutno više od 10 lica u zatvorenom, odnosno 100 na otvorenom prostoru.

Radno vreme ugostiteljskih objekata, objekata za priređivanje igara na sreću, noćnih klubova, ograničava se do 21 čas. U tim objektima se nalažu i mere: sve dok postoje opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 zabranjuje se živa muzika, u otvorenom i u zatvorenom delu objekta. Zabranjuje se točenje alkohola posle 20h. Zabranjuje se pušenje u zatvorenim objektima. Ograničava se broj gostiju za jednim stolom na 2, što znači da na 4 kvadratna metra može biti jedna osoba. Obavezno je nošenje maski u svim objektima i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Obavezno je nošenje maski za zaposlene i za goste, osim kada konzumiraju hranu ili piće. Ograničava se i nivo buke na ispod 40 decibela.

- Radno vreme prodavnica i trgovinskih centara, izuzev radnog vremena apoteka i benzinskih pumpi, na 21h.

- Obavezno nošenje zaštitnih maski na pijaci.

- Zabranjuje se organizovanje bilo kakvih vrsta dečijih slavlja u igraonicama, kako bi se smanjila zaraza.

- Sve dok postoje opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 zabranjuje se živa muzika, u otvorenom i u zatvorenom delu objekta.

- Zabranjuje se točenje alkohola posle 20h.

- Zabranjuje se pušenje u zatvorenim objektima.

- Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

foto: EPA/Antonio Bat

Mali Zvornik

Na predlog Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji malozvorničke opštine zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane širenjem zarazne bolesti Kovid-19 i nepoštovanja od strane građana mera i preporuka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije ove bolesti, a radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva, stoji na sajtu opštine Mali Zvornik.

Mere koje su donete:

- Zabranjeno okupljanje u zatvorenom i na otvorenom više od pet lica ako nije moguće obezbediti distancu veću od dva metra.

- U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće lične mere zaštite.

- U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je i zabrana organizovanja svečanosti i drugih zabavnih manifestacija.

- Radno vreme ugostiteljskih objekata i noćnih klubova ograničeno je tako da objekti neće raditi od 21 do 6 časova narednog dana, dok ugostiteljski objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21 čas, a u otvorenom delu objekta od 23 časa do 6 časova narednog dana.

- Obavezno je prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i malelotna lica ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

- U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja naložena je puna primena svih preventivnih mera.

- Osnovne, srednje i visokoškolske ustanove u obavezi su da odlože dodatna okupljanja, a ispite organizuju uz primenu propisanih mera zaštite, kao što je fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maski i rukavica i dostupnost dezinfekcionog sredstva na bazi 70% alkohola.

- U javnom prevozu na području opštine Mali Zvornik obavezno je nošenje maski i dozvoljena vožnja po jednog putnika na sedištu, uz što češće provetravanje i dezinfekciju vozila nakon vožnje.

- Sprovođenje mera zaštite, koje podrazumevaju nošenje maski i rukavica, obavezno je i u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda, u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.

- Česta dezinfekcija obavezna je u svim javnim objektima i zajedničkim prostorijama u stambenim zgradama, kao i češće pranje ulica i javnih površina, uz upotrebu dezinfekcionog sredstva.

- Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik pozvao je građane da što više poslova u Opštinskoj upravi nastoje da urade telefonom ili imejlom, bez dolaska u zgradu opštine, a građane koji imaju probleme sa respiratornim infekcijama i povišenom temperaturom da se odmah jave u Kovid ambulantu Doma zdravlja u Malom Zvorniku radi dobijanja saveta i instrukcija za dalje postupanje.

foto: EPA/Stephanie Lecocq

Bogatić

Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija na teritoriji opštine Bogatić. Pred članovima Štaba bilo je sedam tačaka dnevnog reda, a doneto je i deset novih naredbi.

Odluka o sličnim merama zaštite doneta je i u toj opštini. Među merama, naznačenih na sajtu opštine, ističu se i ove dve:

- Naređuje se merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

- Nalaže se sprovođenje mera zaštite u verskim objektima prilikom vršenja verskih obreda.

Paraćin

Iz OU Paraćin pozivaju da se slave obeleže u krugu porodice

Na teritoriji opštine Paraćin proglašena je vanredna sitacija usled sve lošije epidemioloske situacije, objavljeno je na sajtu te opštine.

Vanredna situacija je uvedena na predlog Štaba za vanredne situacije, a zbog porasta broja pregleda u Kovid ambulantama Opšte bolnice i Doma zdravlja, porasta broja novoinficiranih i hospitalizovanih pacijenata.

Komandant Štaba Vladimir Milićević kazao je da mora brzo da se reaguje zbog ogromnog broja zaraženih korona virusom.

Objasnio je da se uvode mere ograničenja rada ugostiteljskih objekata do 21 čas i zabrana svih proslava.

Pozvao je građane da slave obeleže u krugu porodice.

Naveo je da će početi i dezinfekcija celog grada.

foto: EPA/Yoan Valat

Ljubovija i Krupanj

Dan ranije objavljene su informacije o proglašenju vanredne situacije u još dve opštine u Srbiji - Ljuboviji i Krupnju.

Uvedene su sledeće mere:

- Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće lične mere zaštite;

- U svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance od dva metra;

- Zabrana organizovanja svečanosti, i drugih zabavnih manifestacija;

- Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, tako da objekti neće raditi od 21 do 6 časova narednog dana;

- Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, tako da ti objekti neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21 čas, a u ostvorenom delu objekta (bašta) od 23 časa do 6 časova narednog dana;

- Prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i malelotna lica, ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova;

- Puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja;

- U osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama odložiti dodatna okupljanja, a ispite organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maski i rukavica, kao i dostupnost dezinfekcionog sredstva na bazi 70% alkohola);

- U javnom prevozu obavezno nošenje maski, po jedno na sedištu, provetravanje vozila što češće i dezinfekcija vozila nakon vožnje;

- Sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;

- Sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice);

- Česta dezinfekcija svih javnih objekata;

- Česta dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama;

- Češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionog sredstva - navedeno je na sajtu opštine Ljubovija.

A gde je još uvedena vanredna situacija i kakve mere tamo važe, možete pročitati u odvojenoj vesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.