DOLAZI SNEG U SRBIJU! Čuveni meteorolog otkrio GDE I KADA će se ovo desiti
O prognozi govorio meteorolog Đorđe Đurić, Foto: Nebojša Mandić

stiže zima

DOLAZI SNEG U SRBIJU! Čuveni meteorolog otkrio GDE I KADA će se ovo desiti

''Obično ta temperatura pred zahlađenje bude najviša, kao što će biti u ponedeljak''

Objavljeno:

Poslednji radni dan ove sedmice započeli smo uz oblake, ali, kako su i meteorolozi najavljivali, usledilo je razvedravanje. To je bio i uvod u stabilan vikend pred nama tokom kojeg nam kišobrani neće biti potrebni. Ipak, već početkom sledeće sedmice sledi preokret, a meteorolog Đorđe Đurić otkriva gde će pasti i prvi novembarski sneg.

- Ponovo će ojačati anticiklon, doći će do porasta vazdušnog pritiska, pa samim tim će tokom celog vikenda biti stabilno i suvo vreme - objašnjava Đurić.

Dakle, za vikend će u većini predela jutra biti hladna i maglovita, ali nas tokom dana očekuju sunčani intervali. Ipak, zbog tog visokog pritiska i slabog strujanja u nižim predelima, ponegde i tokom dana može biti magle i niskih oblaka.

- U skladu s tim će i temperatura biti raspoređena, u smislu da tamo gde bude sunčano biće prijatno, da kažemo toplo. U subotu se očekuje od 10 do 14 stepeni, a u delovima sa maglom biće nešto hladnije - kaže Đurić.

foto: RHMZ

Slično vreme očekuje nas i drugog dana vikenda, dok će u ponedeljak biti još toplije, tako da se u većini predela naše zemlje očekuje temperatura oko 15 stepeni. U ponedeljak se živa u termometru ponegde može popeti i do 17. ili 18. podeoka. U predelima sa maglom biće hladnije, sa temperaturom ne višom od 10 stepeni.

Upravo ovo otopljenje koje nas očekuje narednih dana, biće uvod u novo zahlađenje.

- Obično ta temperatura pred zahlađenje bude najviša, kao što će biti u ponedeljak. Tako da nas već u ponedeljak tokom noći sa severozapada očekuje naoblačenje, pa će u utorak u većem delu Srbije doći do naoblačenja sa kišom i padom temperature - kaže Đurić.

U višim planinskim predelima, kiša može preći u sneg, te se očekuje da se prvi put ove jeseni zabeli Kopaonik.

- Što se tiče snega, u višim planinskim predelima kiša može preći u susnežicu i sneg, pa da se zabeli Kopaonik i te više planine. Svakako ne treba očekivati nikakav pravi zimski scenario. U nižim predelima neće biti snežnih padavina - kaže meteorolog.

U sredu nas, dodaje Đurić, očekuje kišovito, prohladno vreme, "u skladu sa kalendarom", a temperatura će biti u padu za 5-7 stepeni.

- To znači da će biti oko 10 stepeni, a to jeste prosek za sredinu novembra - kaže on.

Nakon toga će uslediti prestanak padavina, ali ulazimo u period sa češćim naoblačenjima. Temperatura će u tom periodu biti u skladu sa kalendarom, a maksimalna dnevna koja se prognozira je oko 10 stepeni.

Dakle, nakon jako monotonog početka novembra kada je na snazi bio anticiklon - "sumorno vreme bez ikakvih dešavanja", u drugoj polovini meseca će zbog slabljenja anticiklona biti češćih prodora vazdušnih masa sa Atlantika, pa će biti i nešto češćih padavina, objašnjava Đurić.

I dalje bez snega u nižim predelima

Kako kaže meteorolog Đurić, snega nema na vidiku u narednih desetak dana u nižim predelima. Najavljene snežne padavine u višim predelima u prvoj polovini naredne sedmice jesu za većinu planina i prvi sneg ove jeseni.

- To bi bio praktično prvi sneg na većini planina, s tim što je pao u oktobru, ali na nekim planinama zapadne Srbije, dok tada nije pao na Kopaoniku ili Staroj planini. Ovaj sneg će biti u globalu prvi sneg za većinu planina - kaže Đurić.

Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog, otkriva da bi uslova za sneg u nizijama moglo biti posle 25. novembra.

DANAS PONEGDE POJAVA SLABE KIŠE ILI ROSULJE. ZATIM DO PONEDELJKA POSLE PODNE SUVO I STABILNO, PONEGDE UZ MAGLU. OD...

Posted by Marko Cubrilo on Thursday, November 12, 2020

"Mogućnost za pojavu snega u nižim predelima se za sada počinje javjati posle 25.11. posebno na prognostičkom materijalu ECMWF-a, ali taj period je jako daleko i videćemo kako će se sinoptika dalje razvijati.

Ono što postaje sve izvesnije je da se dominacija anticiklona oko 17.11. završava i da posle stabilnog i suvog središnjeg dela jeseni ulazimo i znatno dinamičniji i padavinama bogatiji period", napisao je između ostalog Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.