SPREMITE SE ZA ZIMSKE ČAROLIJE! Poznati meteorolog otkrio KADA MOŽEMO DA OČEKUJEMO PRVI SNEG!
Sneg/ilustracija, Foto: Profimedia

vremenska prognoza

SPREMITE SE ZA ZIMSKE ČAROLIJE! Poznati meteorolog otkrio KADA MOŽEMO DA OČEKUJEMO PRVI SNEG!

Računa se na slabljenej polja anticiklona i njegovo izmeštanje ka središnjoj Evropi, što će omogućiti da se u ponedeljak krajem dana preko nas počne premeštati vlažan i hladniji vazduh.

Objavljeno:

Od danas ponovo jača anticiklon tako da će biti suvo i stabilno. Obzirom na premeštanje slabog visinskog ciklona niski oblaci i sumaglica će biti još malo ređi i nad većim delom regiona treba očekivati sunčane intervale.

Vetar će biti slab. Jutarnji minimum od 0 do 6 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum od 12 do 6, a u mestima sa maglom oko 8 stepeni Celzijusa.

Za dolazeći vikend će se nastaviti dominacija anticiklona uz suvo i stabilno vreme. Ponovo će rasti verovatnoća zadržavanja magle i niskih oblaka, posebno u nizijama i kotlinama.

Noći i jutra će biti dosta hladni tako da se može očekivati nešto češća pojava jutarnjeg mraza, dok će dnevni maksimum u maglovitim predelima biti oko 9, a u predelima bez magle oko 14 stepeni Celzijusa.

Početkom naredne nedelje sve upućuje na promenu sinoptike. Računa se na slabljenej polja anticiklona i njegovo izmeštanje ka središnjoj Evropi, što će omogućiti da se u ponedeljak krajem dana preko nas počne premeštati vlažan i hladniji vazduh.

Prvo će u ponedeljak zbog jačanja vetra u višim slojevim atmosfere doći do razbijanja niskih oblaka te će maksimum na kratko ponege biti i oko 18 stepeni Celzijusa.

Posle podne u ponedeljak nad zapadnim i severozapadnim predelima naoblačenje sa kišom.

U toku noći ka utorku i u utorak tokom dana ovo naoblačenje će polako napredovati na istok donoseći kišu, okretanje vetra na severozapadni smer i zahlađenje te je trenutno vrlo verovatno da na planinama preko 1000mnv kiša pređa u sneg, dok bi se u sredu ujutro snežna granica mogla spustiti na oko 800mnv. To bi značilo da osim prvih konkretnih padavina ovog meseca, planine očekuje i prvi novembarski sneg, objasnio je meteorolog Marko Čubrilo.

Prognoza za 7 dana

U utorak dnevni maksimum od oko 7 na severu do oko 14 stepeni Celzijusa na jugu regiona, na planinma preko 800mnv od 1 do 5 stepeni Celzijusa.

Od srede pa do narednog vikend nas verovatno očekuje promenjljivo, vetrovito i nestabilno vreme uz prolazna, jača, naoblačenja kišu i nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima.

Kako je sinoptika posle 19. novembra dosta udaljena ima razlika u simulacijama između modela, ali trenutno svi imaju signal za hladno, vetrovito i promenjljivo vreme.

Mogućnost za pojavu snega u nižim predelima se za sada počinje javjati posle 25. novembra posebno na prognostičkom materijalu ECMWF-a, ali taj period je jako daleko i videćemo kako će se sinoptika dalje razvijati.

Ono što postaje sve izvesnije je da se dominacija anticiklona oko 17. novembra završava i da posle stabilnog i suvog središnjeg dela jeseni ulazimo i znatno dinamičniji i padavinama bogatiji period.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.