Mislio sam da sam Srbin 100 posto, ali sam onda uradio DNK test praporekla! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

CSI BEOGRAD

Mislio sam da sam Srbin 100 posto, ali sam onda uradio DNK test praporekla! (FOTO)

Da li se član Espresa iznenadio rezultatima? Koliko košta da otkrijete odakle vučete korene?
Objavljeno: 18:50h

A detaljno objašnjenje stručnjaka glasi da se na osnovu mape može zaključiti da je Filipova haplogrupa veoma učestala u tim predelima, ali i na delu Sardinije. Procenti koji su dati odnose se na broj ljudi kojima je utvrđena ta haplogrupa, a koji žive u određenoj zemlji Evrope.

Kada se rezultat uklopi u informacije o precima koje Filip, ima, može sa sigurnošću reći da su njegovi preci iz tih krajeva.

Inače, cena ovih testiranja je 13.000 dinara i kao što smo naveli, najčešće se rezultati dobijaju za nekoliko dana.

foto: Filip Plavčić

Na kraju, zanimalo nas je i koliko njihov rad ima stvarne veze sa onim što gledamo na televiziji, i šta se u realnosti razlikuje od svega toga.

- Za razliku od holivudskih filmova, mi ne izlazimo na mesto događaja, već to rade specijalizovane ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova. Dakle, u praksi to izgleda ovako: policija obradi mesto zločina, uzima materijal koji je potreban da se obradi i veštači, a to su često sredstva kojima su izvršena krivična dela (noževi, sekire, motke...) i mi onda vršimo analizu. Međutim, za razliku od filmova, to ne ide baš tako brzo kao što je tamo predstavljeno. Ne može sve da se završi u jednom danu, već je za to potrebna jedan komplikovan proces koji traje i nekoliko dana, nekad i nedelja - pojašnjava Arizanovićka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.