U ČETVRTAK SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Zbog alarmantnih brojki i prepunih bolnica već spremne NOVE MERE
Krizni štab, Foto: Aleksandra Čolić

KORONA VIRUS

U ČETVRTAK SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! Zbog alarmantnih brojki i prepunih bolnica već spremne NOVE MERE

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba koja je održana prošle nedelje doneta je odluka da se sva okupljanja, na otvorenom i zatvorenom, ograniče na do pet ljudi

Objavljeno:

Zbog loše epidemiološke situacije i rasta broja novoobolelih u našoj zemlji, kako "Blic" saznaje, u četvrtak će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Kako nezvanično saznajemo, prva i glavna tema mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, čemu se protive i čelnici grada Beograda, dok je blaža i izvesnija varijanta da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

O ovome je u subotu govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

- Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ili njihovom zatvaranju, sačekaćemo dva-tri dana - rekao je Vučić.

Koliko je za epidemiju bitno ograničavanje i zatvaranje ugostiteljskih objekata, koji se smatraju jednim od glavnih mesta gde se virus ubrzano prenosi, naglasio je nedavno i dr Branislav Tiodorović.

- Bez obzira što može da pogodi ugostiteljstvo i turizam, trebalo bi što pre da ograničimo rad ugostiteljskih objekata od 23 na 21, ili 20 časova, a to može svaka lokalna zajednica - rekao je pre nekoliko dana za "Blic" dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Da Krizni štab treba da održi sednicu početkom nedelje, najavio je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Lokalni krizni štabovi mogu da donose individualne odluke, ali Beograd s obzirom na svoju veličinu te odluke donosi zajedno sa Republičkim kriznim štabom. Novo zasedanje Kriznog štaba je zakazano za početak nedelje i u skladu sa situacijom donosićemo određene mere. Jedna od sugestija je da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike, jer ona podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze – rekao je Radojičić.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje izjava dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba, da dnevno u Beogradu imamo između 10.000 i 20.000 zaraženih osoba!

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To znači da je na svakoj zabavi sa preko 100 ljudi uz nekontrolisane kontakte, glasni govor ili pevanje verovatnoća da će doći do zaražavanja izrazito visoka - objasnio je Kon.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Kriznog štaba koja je održana prošle nedelje doneta je odluka da se sva okupljanja, na otvorenom i zatvorenom, ograniče na do pet ljudi, ali je u isto vreme jesenji školski raspust od 11. do 15. novembra, koji je trebalo da važi samo za učenike osnovnih škola na teritoriji uže Srbije, "proširen" i na sve srednjoškolce, kao i na osnovce sa teritorije Vojvodine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.