OČEKUJE SE RAST BROJA ZARAŽENIH DO KRAJA NEDELJE, TREBA POOŠTRITI MERE: Đerlek o NEPOVOLJNOJ KORONA SITUACIJI
Ozbiljno je, Foto: Printscreen/Youtube

KORONA U SRBIJI

OČEKUJE SE RAST BROJA ZARAŽENIH DO KRAJA NEDELJE, TREBA POOŠTRITI MERE: Đerlek o NEPOVOLJNOJ KORONA SITUACIJI

Situacija u Srbiji je veoma ozbiljna i do kraja nedelje očekuje se rast broja novozaraženih korona virusom, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek

Objavljeno:

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek navodi da mere treba pooštriti i ističe da ne posedujemo čarodni štapić da možemo brzo da rešimo sve.

Situacija u Srbiji je veoma ozbiljna i do kraja nedelje očekuje se rast broja novozaraženih korona virusom, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodaje da mere treba pooštriti, ali da se ne razmišlja o njihovom drastičnom pooštravanju.

On je za TV Pink naveo da se kovid bolnice ne mogu otvarati u nedogled, kao i da ima pacijenata koji boluju i od drugih bolesti.

Napominje da u Beogradu ima šest kovid bolnica (od danas je KBC Zemun potpuno u kovid sistemu), plus privremena bolnica u Areni i da se sve brzo pune.

- Ne posedujemo čarodni štapić da možemo brzo da rešimo sve, ali nećemo se predati. Moramo da shvatimo da se borimo protiv opake bolesti, da se disciplinujemo i odradimo ono što se očekuje od nas - rekao je Ðerlek.

On je naveo da ohrabruje izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom će biti pooštrena kaznena politika jer je to, smatra, jedini način da se bahata grupa pojedinaca koji uporno krše mere "dovedu u red".

- Nećemo dozvoliti da se zdravstveni sistem uruši - rekao je Ðerlek i dodao da su maske, distanca, izbegavanje okupljanja trenutno jedini vid zaštite od virusa.

Očekuje da će do kraja godine određena količina vakcine protiv virusa korona stići u Srbiju, a da će ozbiljniji kontigent od 350.000 doza stići do kraja marta.

- Biće vakcinisani prvo zdravstveni radnici, vojska, policija, hronični bolesnici. I naredne 2021. godine se moramo boriti protiv korone - naveo je on.

10.000 za zdravstvene radnike

Zdravstveni radnici dobiće i jednokratnu podršku države od 10.000 dinara, a Ðerlek kaže da je na taj način država pokazala poštovanje prema zdravstvenim radnicima.

- Nije tih 10.000 dinara nešto što će rešiti problem svima, već je bitno da neko pokaže pažnju, jer su oni na prvoj liniji fronta, rizikuju svoj život, ali i živote porodica - rekao je Ðerlek.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.