SITUACIJA NIJE POVOLJNA, ALI JE POD KONTROLOM: Nema slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja!
Aktivni i pasivni nadzor, Foto: EPA/Markus Heine

ZARAZA

SITUACIJA NIJE POVOLJNA, ALI JE POD KONTROLOM: Nema slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja!

U gazdinstvima koja gaje domaće svinje se sprovodi aktivni i pasivni nadzor

Objavljeno:

U okolini Pirota u poslednjih nekoliko dana zabeleženo je pet slučajeva pojave afričke kuge kod divljih svinja, ali zaraze nema među domaćim svinjama.

Situacija u tom regionu nije povoljna, ali je pod kontrolom, kaže Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog kriznog centra za afričku kugu svinja u Nišu koji pokriva Toplički, Pčinjski, Jablanički, Nišavski i Pirotski okrug.

Marjanović je rekao da je u zaraženoj zoni zbog pojave afričke kuge svinja kod divljih svinja zabranjen lov tih životinja, dok se u gazdinstvima koja gaje domaće svinje sprovodi aktivni i pasivni nadzor.

Poslednji slučaj zaraze divlje svinje zabeležen je 3. novembra u okolini Pirota, a Marjanović objašnjava da je to zona koja nije bila zaražena, već zona visokog rizika. Precizirao je da su poslednja dva slučaja potvrđene zaraze bila iz odstrela, i da su nakon ispitivanja u Veterinarskom institutu u Nišu dobijeni pozitivni nalazi.

Naveo je da se po mišljenju stručnjaka, najverovatnije radi o novom talasu, ali i da se nadaju da će biti kratak. Naveo je da je u zaraženoj zoni sada zabranjen lov divljih svinja i da se obavlja samo odresel u dijagnostičke svrhe. Kaže da se u zarazenoj zoni sprovodi aktivni i pasivni nadzor nad domaćim svinjama.

Aktivni nadzor, kako je precizirao, sprovodi veterinarska služba koja obilazi gazdinstva, a pasivni nadzor podrazumeva da držalac domaćih svinja prijavi ukoliko primeti da ima bolesnu životinju.

"Pored toga, naložene su i pojačane biosigurnosne mere", rekao je Marjanović.

Dodao je da su to na prvom mestu mere higijene koje su kompleksne i koje se sprovode da bi se sprečio ulazak virusa na gazdinstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.