KRIZNI ŠTAB ZASEDAO: Na stolu ČETIRI NOVE MERE, donete VAŽNE ODLUKE
Krizni štab, Foto: Kurir.rs

VEOMA VAŽNO

KRIZNI ŠTAB ZASEDAO: Na stolu ČETIRI NOVE MERE, donete VAŽNE ODLUKE

Razmatraće se produženje jesenjeg raspusta i to ne samo za osnovce, zatim situacija u vrtićima, eventualno skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, a trebalo bi razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak 5 ljudi

Objavljeno: 14:04h

Zbog alarmantne situacije u vezi s brojem novozaraženih korona virusom, Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv korone zasedao je danas tačno u podne.

Podsetimo, Srbija već dva dana zaredom ima više od 2.000 zaraženih, kovid bolnice se pune iz časa u čas, au Beogradu ponestaje mesta. Samo u poslednjih 24 sata u Beogradu je bilo više od 100 prijema.

Dr Branislav Tiodorović je naveo da je Krizni štab razmatrao mogućnost da sve škole u zemlji budu na raspustu od ponedeljka, 9. novembra, do petka, 13. novembra, i da se đaci u ponedeljak, 16. novembra, vrate u klupe.

- Procenjujem da ćemo imati pik korone između 10. i 15. novembra i zato je važno da svi poštujemo mere. A želimo i da produžavanjem jesenjeg raspusta spustimo i kontrolišemo epidemiološku krivu. Raspust je po školskom planu trebalo da bude za osnovce od 11. novembra, kada je državni praznik Dan primirja, do 13. novembra. Raspust bi bio za đake u celoj Srbiji, pa i Vojvodini, koja inače ima malo drugačiji kalendar od ostatka Srbije. Iako za srednjoškolce u kalendaru nema jesenjeg raspusta, već samo slobodan taj 11. novembar, i za njih bi ga trebalo uvesti - istakao je Tiodorović i dodao da će se danas na Kriznom štabu razmatrati situacija i u vrtićima kao i eventualno skraćenje rada ugostiteljskih objekata. On je dodao da bi trebalo razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak pet osoba.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodrović rekao je juče da je, kada broj novozaraženih pređe 2.000, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

Epidemiolog i član štaba Predrag Kon rekao da se epidemiološka situacija pogoršava i da iz nepovoljne prelazi u vanrednu, te da treba izbegavati masovne skupove i rizične kontakte.

Nove mere

Krizni štab predložio je danas da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i unutra i napolju.

Naredne nedelje na raspust ne idu samo osnovci, već će i srednjoškolci. Počev od srede, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaće tri dana odmora, odlučeno je na današnjem zasedanju Kriznog štaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.