OD ŽURKE DO TRAGEDIJE PREKO NOĆI: Novom Pazaru preti JULSKI SCENARIO, zaražene ČITAVE PORODICE!
Situacija "nije zlatna" ni na jugu Srbije., Foto: Facebook

Užas

OD ŽURKE DO TRAGEDIJE PREKO NOĆI: Novom Pazaru preti JULSKI SCENARIO, zaražene ČITAVE PORODICE!

Dodaje da se i Arena puni velikom brzinom i ističe da se čine nadljudski napori da se napravi preraspodela kako bi se u prestonici dobilo neko mesto više

Objavljeno:

Čine se nadljudski napori da se napravi preraspodela kako bi se u prestonici dobilo neko mesto više, upozorava državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se u narednim danima očekuje povećanje broja zaraženih korona virusom, što podrazumeva i punije bolnice, a očekuje se, nažalost, i povećanje broja preminulih.

Ističe da je Beograd najkritičniji, a da su kapaciteti u prestonici pri kraju.

- Infektivna klinika skoro da više nema mesta, KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun se kompletno vraćaju u kovid sistem jer, kao što sam rekao, kapaciteti su skoro popunjeni. Bilo je mnogo prijema u poslednja 24 sata, pa je tako u KBC Bežanijska kosa zbrinuto 22 pacijenta, na Zvezdari je bilo 78 prijema pa je ostalo još samo nekoliko mesta, a kapacitet bolnice je 400 - kaže Đerlek za Pink.

Dodaje da se i Arena puni velikom brzinom i ističe da se čine nadljudski napori da se napravi preraspodela kako bi se u prestonici dobilo neko mesto više.

Dimna bomba, jurnjava, bacanje na pod: Filmska akcija srpske policije i zaplena 600kg droge

- Moramo izdržati do 1. decembra kada otvaramo kovid bolnicu. Dotad ne smemo da dođemo u situaciju da nemamo mesta za pacijente u Beogradu – kaže Đerlek.

Na pitanje o situaciji u Novom Pazaru, kaže da je ona ozbiljna i da, ako se epidemiološke mere ne budu poštovale, može se ponoviti jun i jul mesec. Broj pozitivnih je u poslednjih 7 dana, kako kaže, 100 posto veći nego u poslednjih 20 dana.

- Ako to poredimo sa septembrom, to je šest puta veći broj. Zato je važno da brzo reagujemo i već jesmo, pa Opšta bolnica može da primi oko 350 pacijenata i otvaramo dve privremene bolnice koje zajedno mogu da prime oko 230 pacijenata - kaže Đerlek.

Dodaje da se virus širi iz Beograda na druge gradove, pa žarište postaje i sever zemlje, ali i Kragujevac, Kruševac, Valjevo.

Situacija "nije zlatna" ni na jugu Srbije.

Na pitanje o danas zakazanoj sednici Kriznog štaba, Đerlek kaže da veruje u stručnost članova štaba, samim tim i u eventualne mere koje će danas biti donete.

- Bitno je da neće biti policijskog časa ili zaključavanja, ali je očigledno da ima neodgovornih ljudi koji žele da noćni provod i žurke pretvore u tragediju. Imamo slučajeve da je u bolnici smeštena cela porodica i sada je sve više starijih od 40 godina, uglavnom onih koje su mladi zarazili. Upravo zato raste i broj pacijenata na respiratorima – objašanjava Đerlek.

Ističe da se mora voditi računa o kadru, našim herojima, da im moramo odati priznanje i da im moramo olakšati posao.

- Moramo da vodimo računa da ne budemo desetkovani, kako ne bismo došli u situaciju da nema ko da nas leči – kaže Đerlek za "Novo jutro".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.