BROJ BOLNIČKIH PRIJEMA SE POVEĆAVA ZA 100% DNEVNO: Dr Janković upozorio na ALARMANTNE BROJKE U OVOM GRADU!
Stanje je najkritičnije u Beogradu, Foto: RTS/SCREENSHOT

covid19

BROJ BOLNIČKIH PRIJEMA SE POVEĆAVA ZA 100% DNEVNO: Dr Janković upozorio na ALARMANTNE BROJKE U OVOM GRADU!

Pored Novog Sada, Kragujevca i Kladova koji su obeleženi kao kritični, dr Radmilo Janković je za RTS rekao da se situacija pogoršava i u Nišu

Objavljeno:

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava, a juče je u našoj zemlji zabeležen rekordan broj zaraženih – skoro 2.500 zaraženih, a to je prvi put da smo probili barijeru od 2.000.

Stanje je najkritičnije u Beogradu, gde je samo juče bilo više od 1.000 zaraženih, a dr Kon istakao je da je realan broj mnogo veći, te da u prestonici dnevno ima i po 10.000 zaraženih.

Pored Novog Sada, Kragujevca i Kladova koji su obeleženi kao kritični, dr Radmilo Janković je za RTS rekao da se situacija pogoršava i u Nišu.

"Situacija je lošija, tokom noći je bilo još prijema. Povećanje je prilično veliko, za 100 odsto dnevno se povećava broj prijema, opterećenje kapaciteta kreće se velikom brzinom".

On je istakao da su u bolnicama sada pacijenti koji su se zarazili pre pet do deset dana, kada je bilo i manje zaraženih, te da se sada očekuje veći broj prijema zbog povećanja broja zaraženih.

"Ovde će broj krenuti da raste malo većom brzinom, imamo dosta teških pacijenata, imamo ih 18 na intenzivnoj nezi, 12 na mehaničkoj ventilaciji. Situacija se kompikuje, u većem delu radimo u zelenom režimu za ne-kovid pacijente, držimo se za sada. Imamo na dve etaže za kovid pacijente, polako ćemo morati da oslobađamo još jedan sprat, situacija može da se zakomplikuje".

Najavljeno je da će hala Čair ponovo postati kovid-bolnica, a dr Janković je rekao da tu biti smešteni samo pacijenti sa lakšim kliničkim slikama i pacijenti koji su bili u bolnici, pa im se stanje poboljšalo.

Govoreći o tome da li ima razlike u odnosu na dva prethodna talasa, dr Janković kaže da nema mnogo.

"Zastupljene su sve starosne strukture, ima dosta mlađih, ali i onih srednjih godina. Virus se širi, uglavnom ga raznose mlađe osobe, ali neke starije osobe sa komorbiditetima dobiju virus i onda to ima neki komplikovan tok. Potreban je maksimalan oprez".

Dr Janković kaže da se za sada "još uvek drže" u smislu da ima kapaciteta za smeštanje zaraženih, ali dodaje da svako proširenje kapaciteta komplikuje situaciju i organizaciju.

"Apelujem, ovo nisu nikakve budalaštine i šale, ovo razara zdravstveni sistem. kapaciteti u Beogradu su na izmaku, to će onda krenuti ka nama, mi već primamo sa Kosova, iz okolnih mesta... Ovo se neće skoro završiti. Nosite maske, čuvajte se. Nijedan zdravstveni sistem ne može da izdrži ovo. Ne radi se samo o smeštanju pacijenata, treba obezbediti i ljudstvo, tako da pamet u glavu, ovo će biti ozbiljno narednih dana", poručio je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.