VERNICI SUTRA SLAVE SVETOG LUKU: Veoma je važno ko vam PRVI ULAZI U KUĆU, obratite pažnju!
Obratite pažnju, Foto: spc.rs

VELIKI PRAZNIK

VERNICI SUTRA SLAVE SVETOG LUKU: Veoma je važno ko vam PRVI ULAZI U KUĆU, obratite pažnju!

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju

Objavljeno:

Veruje se da je bio Grk, rodom iz Antiohije od neznabožačkih roditelja. Bio je lekar, a predanje tvrdi da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Njegove ikone bile su uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se smatrra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Praznik Svetog Luke u narodu je poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, a posle njegove smrti nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama.

Napisao je Sveto Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje prema redosledu u Novom zavetu i Dela apostolska.

Prema predanju, apostol Luka imao je 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, tu su se njegove mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je „ikona u ikoni“ koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Đurađ Branković je 1453. godine preneo mošti apostola Luke u Smederevo, odakle su 1459. odnete u Bosnu, a potom 1463. u Dubrovnik, pa u Veneciju. Mošti se danas nalaze u crkvi Svetog Nikole u Padovi, a delić moštiju je, 31. jula 2018. dobila crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Subjelu, opština Kosjerić, u vreme službovanja sveštenika Vladimira Vulete. Deo ovih moštiju u Subjel je prenet iz crkve Pokrova Presvete bogorodice manastira Lešje, kod Paraćina.

Običaji na Lučindan

Na Lučindan se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice. Kada ovca "zateže", kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći. U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a kaže se i: „Ide Luka, eto vuka“ ili "Sveti Luka, sneg do kuka“, jer dolazi zima tokom koje vukovi dolaze do sela. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan tumači kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke.

Sutra nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.