BLIŽIMO SE CIFRI OD 10.000 ZARAŽENIH: Broj obolelih u oktobru PET PUTA VEĆI, jedna stvar POSEBNO BRINE!
On je uporedio sadašnje stanje sa onim koje smo imali tokom leta, Foto: Printscreen/RTS

POTPUKOVNIK PREDRAG BOGDANOVIĆ

BLIŽIMO SE CIFRI OD 10.000 ZARAŽENIH: Broj obolelih u oktobru PET PUTA VEĆI, jedna stvar POSEBNO BRINE!

On je uporedio sadašnje stanje sa onim koje smo imali tokom leta

Objavljeno:

Poslednjih dana epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava, a tome u prilog govore i podaci da smo krajem septembra imali 2.106 zaraženih, dok u oktobru imamo skoro 10.000!

Takođe, na kraju septembra je u bolnicama bilo 269 zaraženih korona virusom, dok je u oktobru, sa jučerašnjim danom hospitalizovano 1.012. Porastao je i broj teško obolelih, pa je tako krajem prošlog mesec 21 osoba bila priključena na respirator, dok sada taj broj iznosi 44!

Zbog povećanog broja obolelih Arena je ponovo postala kovid bolnica, a potpukovnik Predrag Bogdanović je za RTS izneo informacije o tome kakvo je tamo stanje.

"Ukupno je kroz Arenu za pet dana prošlo 130 pacijenata, ali trenutno ih je 121 jer se kod njih devetoro pogoršalo stanje i morali su da budu prebačeni na infektivnu kliniku".

On je uporedio sadašnje stanje sa onim koje smo imali tokom leta.

"Upoređujući kliničku sliku od juna i avgusta kada je Arena bila kovid bolnica, ovo je kudikamo teže. Imamo i sada umereno tešku kliničku sliku, međutim sada čak i mlađi pacijenti brzo dolaze do teške kliničke slike, koja zahteva i invazivnu kiseoničku terapiju. Preko 80 odsto pacijenata u Areni ima neki oblik kiseoničke terapije. Juče smo počeli da dajemo najsavremeniju terapiju za kovid, monoklonsko antitelo", rekao je Bogdanović.

On je istakao i da je razlika u odnosu na prethodni period to što sada ima dosta pacijenata starijih od 60, 70, 80 godina, dok je ranije bilo najviše onih od 20 do 50 godina.

"Trenutno je najmlađi pacijen student od 19 godina, trenutno imamo šest studenata, a najstariji pacijent ima 88 godina".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.