DR DANICA GRUJIČIĆ: SVE JE VIŠE POTREBE ZA LEČENJE DRUGIH BOLESTI! Korona virus nije jedini problem!
Danica Grujičić se plaši za ostale bolesti, Foto: Printscreen

ŠOKANTNO

DR DANICA GRUJIČIĆ: SVE JE VIŠE POTREBE ZA LEČENJE DRUGIH BOLESTI! Korona virus nije jedini problem!

Prethodnih meseci se priča o koronavirusu, a cerebrovaskularne i maligne bolesti odnesu najviše života!

Objavljeno:

Koronavirus je u prethodnim mesecima mnogo toga zaustavio, usporio, promenio. Zdravstveni sistemi u većini zemalja bili su podređeni lečenju obolelih od kovida 19. Ipak, lečenje određenih stanja i bolesti ne sme i ne može da čeka. Direktorka Instituta za onkologiju i radiologijudr Danica Grujičić kaže za RTS da su i gama-nož i iks-nož mašine radili sve vreme tokom epidemije.

Prethodnih meseci se priča o koronavirusu, a cerebrovaskularne i maligne bolesti odnesu najviše života.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju dr Danica Grujičić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da su gama-nož i iks-nož mašine radile sve vreme tokom epidemije.

"Oko 3.200 pacijenata je bilo na gama-nožu, oko 500 pacijenata je zračeno više puta. Nije više čak ni metastaza na mozgu nešto od čega se umire, to je nešto sa čim se živi. To je veliki rezultat za pet godina. Oko 750 pacijenata imamo godišnje. Samo je jedna pacijentkinja preminula kada je završen tretman", navele je Grujičićeva.

Svi ostali su, kako ističe, u dobrom stanju.

"Što se tiče iks-noža skoro 1.400 pacijenata za dve godine. Potreba za tretmanom je sve veća i veća. Za oko 500 pacijenata je u jednoj dozi pratkično odrađeno sve, to je zamena za hirurgiju. Potreba za tretmanom na iks-nožu je sve veća i veća. Toga će biti sve više i više. Uvodimo drugu smenu, prinuđeni smo da pacijenti ne bi čekali", kazala je Grujičićeva.

Za gama-nož ni benigni tumori, navodi, ne čekaju.

"Što se tiče iks-noža do dve i po nedelje je čekanje od trenutka konzilijuma. Po 30 pacijenata uradimo dnevno, što je isti broj kao u Milanu koji radi godinama. Ako krenemo u drugu smenu verovatno će taj broj biti veći. Nadamo se sledeće godine da će biti i treća zgrada. Mislim da možemo da postanemo i regionalni centar za edukaciju kada je radio-hirurgija u pitanju", naglasila je Grujičićeva.

Grujičićeva ističe da onkolozi moraju da rade svoj posao.

"Svaka čast koleagma koji rade u kovidu. Ne teba međutim zaboraviti da se naši pacijenti više plaše raka nego kovida. Samo ambulantni pregledi su bili smanjeni u prvom talasu kovida, sve ostalo vreme radimo kao i pre pandemije. Mi moramo sprovoditi mere. Ne možemo pustiti pacijente ako su febrilni. I opet se desi neki put da pacijent koji nije bio febrilan da uđe", kazala je Grujičićeva.

U Institutu su, dodaje, dobro obučeni, jako je dobra saradnja i sa Infektivnom klinikom i sa "Dr Dragiša Mišović" i sa KBC "Bežanijska kosa".

"Bez problema prebacujemo takve pacijente i onda oni dobijaju negu za kovid koja je neophodna, jer onkološka terapija se nekada može i odložiti", zaključila je Grujičićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.