OVO JE POSLEDNJA NEZAGAĐENA REKA U SRBIJI: Skriveno termalno čudo LEČI SVE BOLESTI (VIDEO)
Skriveno termalno čudo, Foto: Printscreen / Prva

DA LI ZNATE?

OVO JE POSLEDNJA NEZAGAĐENA REKA U SRBIJI: Skriveno termalno čudo LEČI SVE BOLESTI (VIDEO)

Temperatura vode je konstantno, pa čak i u zimskim mesecima, preko 20 stepeni

Objavljeno:

Brojna mesta, oaze čiste prirode, koja se nalaze u našoj neposrednoj blizini, otkrivena su tek ovog leta.

Daleko od naselja i saobraćajnica, kroz četiri živopisna kanjona protiče Veliki Rzav. Veliki Rzav zvanično je najčistija reka u Srbiji, a njegovim tokom mogu se pronaći i tremalni izvori koje narod ovog kraja duže od pola veka koristi kao lek za mnoga oboljenja. Na njenim obalama često se mogu naći zaljubljenici u prirodu. U ataru sela Visoka još pre jednog veka tadašnji meštani u vodi čistoj kao suza, primetili su čudne mehuriće, za koje se tek kasnije ustanovilo da su izuzetno lekoviti. Prvi bazeni ovde su sagrađeni 1948, godine i od tada je ovo mesto poznato kao Visočka banja. "Priča govori da je jedan čovek iz Ivanjice, doveo svoju nepokretnu ženu u ovu banju, a posle 15-ak dana ona je izašla peške", govori jedan od meštana za TV Prvu.

Temperatura vode je konstantno, pa čak i u zimskim mesecima, preko 20 stepeni. Ovakav tip kanjonskih izvora je pravi termalni raritet, i jedini ove vrste u Srbiji.

Najviše, po pričama, pomaže kod problema sa vidom i kožnim bolestima, ali ljudi dolaze i zbog reume i drugih bolesti. Iako poseduje izuzetni potencijal, banja još uvek nije dovoljno iskorišćena. Usled epidemije koronavirusa, ovog leta zabeležena je rekordna poseta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.