SVAKOM TREĆEM TREBA NOVI LEK: Srbija ima problem sa opakom bolešču o kojoj se govori vrlo malo
Uzorak krvi, Foto: Profimedia

OVAKVA JE SITUACIJA

SVAKOM TREĆEM TREBA NOVI LEK: Srbija ima problem sa opakom bolešču o kojoj se govori vrlo malo

Novim terapijama postiže se dobar efekat i kod najtežih oblika multiplog mijeloma

Objavljeno:

TOK i prognoza multiplog mijeloma znatno su promenjeni u poslednjih 20 godina pojavom novih terapija, a izlečenje se postiže kod 15 odsto bolesnika.

Efikasnost, dobra podnošljivost i dostupnost novih lekova doprineli su produženju života obolelih, što je i najvažniji terapijski cilj. Međutim, do 30 odsto pacijenata ima bolest visokog rizika. Njima je potrebno omogućiti lečenje novim terapijama, inovativnog mehanizma delovanja.

Ovako prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva Srpskog lekarskog društva za multipli mijelom, sublimira "kliničku sliku" obolelih od ovog malignog hematološkog oboljenja, zapravo raka koštane srži, koji dovodi do ozbiljnih višestrukih organskih komplikacija. Među njima do anemije, oštećenja bubrega, hroničnog bola, infekcija, neuroloških smetnji, oštećenja i preloma kostiju.

Miltipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi koji čini 10 odsto svih hematoloških maligniteta. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u našoj zemlji se godišnje prosečno dijagnostikuje više od 300 obolelih. To je značajan porast novootkrivenih slučajeva u poslednje tri godine u odnosu na podatke iz 2017.

Ova bolest skraćuje životni vek obolelih i negativno utiče na njihov kvalitet života, a može da se javi u bilo kom životnom dobu odraslih osoba, a ne samo kod starih. Neophodan je individualan pristup u terapiji svakog bolesnika, u zavisnosti od njegovog opšteg stanja i karakteristika bolesti.

Potreba za novim, visoko efikasnim, inovativnim lekovima je velika, upozoravaju stručnjaci, posebno kada se govori o pacijentima koji su u relapsu, odnosno kojima se bolest vratila. Među njima su i terapije sa potpuno novim mehanizmom dejstva kao što su monoklonska antitela, koja u kombinaciji sa već dostupnim lekovima više nego dvostruko produžavaju vreme do pogoršanja bolesti, tj. remisiju u odnosu na trenutno dostupne terapije, uz značajno unapređenje kvaliteta života i postizanja radne sposobnosti.

POMAK I KOD NAJTEŽIH SLUČAJEVA

NOVIM terapijama postiže se dobar efekat i kod najtežih oblika multiplog mijeloma.

- Čak i kod bolesnika koji imaju multipli mijelom visokog rizika, gde nije postignut odgovor na prethodno lečenje, kombinacije sa monoklonskim antitelima daju duboke i trajne odgovore - kaže prof. Zoneveld. - One znatno produžavaju vreme do pogoršanja bolesti i mi ih u našoj klinčkoj praksi primenjujemo u svim terapijskim linijama.

Pomenute savremene terapije postale su zlatni standard u lečenju mijeloma, a dostupne su u zemljama regiona. Na stručnom sastanku održanom u utorak, koji je bio posvećen unapređenju lečenja obolelih od multiplog mijeloma, učestvovao je i jedan od najboljih svetskih hematologa, Holanđanin prof. dr Piter Zoneveld. I on je istakao ogroman značaj inovativnih terapija u lečenju multiplog mijeloma.

- Učestvujemo u sprovođenju kliničkih ispitivanja sa monoklonskim antitelima, koja se kombinuju sa dosadašnjim terapijskim standardima u lečenju ove bolesti, kod novodijagnostikovanih pacijenata, ali i kod onih kod kojih se bolest vratila posle inicijalnog lečenja - rekao je prof. Zoneveld.

- Tokom samih ispitivanja, ali i u svojoj kliničkoj praksi, zabeležio sam veoma dobar i dugotrajan terapijski odgovor kod svojih pacijenata. U pitanju je vrlo efikasna terapija koju treba što ranije primeniti u toku lečenja multiplog mijeloma, po mogućnosti u prvoj terapijskoj liniji ili što ranije nakon povratka bolesti. Na taj način se obolelima značajno odlaže napredovanje bolesti i potreba za narednim linijama terapije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.